Nedžmija Hodža Foto: Profimedia

Nedžmija Hodža, udovica albanskog diktatora Envera Hodže, preminula je u utorka u 99. godini života, saopštio je njen sin. Nedžmija je dramatično pala u nemilost vlasti nakon smrti svog muža, ali je ostala najverniji branilac njegovog izolacionog režima, piše BBC.

Većina Albanaca gleda na 40-godišnju vladavinu Envera Hodže kao na mračan period istorije koji je doveo do bede i egzodusa nakon kolapsa komunizma. Ali Nedžmija Hodža, koja je bila u zatvoru devet godina zbog malverzacije nedugo nakon što je Albanija kao poslednja u nizu zemalja svrgnula komunističku vlast 1990, ostala je verna njegovoj uspomeni.

- Kad se standard života poredio sa Zapadom, mogao se smatrati skromnim, ali smo imali duh jednakosti – rekla je ona u intervjuu 2008.

Ona tada nije izrazila ni najmanje žaljenje zbog zločina svog supruga, preneo je Jutarnji.hr.

- Zašto tražiti oproštaj? Ni za čime ne žalim i ni za šta se ne osećam odgovornom. Poštovali smo zakone koji su bili na snazi u to vreme - rekla je ona tada.

Bivši premijer Sali Beriša veruje da je ona upravljala Albanijom mnogo pre smrti svog supruga, koji je imao teških zdravstvenih problema.

Nedžmija na grobu Envera Hodže Foto: Profimedia
Nedžmija na grobu Envera Hodže

Nakon pada komunizma, Nedžmija je 1993. osuđena za zlopotrebu vlasti i proneveru na devet godina zatvora, a u zatvoru je provela samo pet.

Enver Hodža, koji je umro 1985, zabranio je privatno vlasništvo i religiju, vodio je centralizovanu ekonomiju, načičkao hiljade bunkera duž granice, kako i milione betonskih stanica za odvraćanje vazdušne invazije koje se plašio. Udružio se sa Sovjetskim savezom i Kinom, s kojima se kasnije razišao u stavovima, ali je ostao suprotstavljen Zapadu.

Pod komunističkim režimom (1945-1991) streljano je 5.577 muškaraca i 450 žena, više od 26.000 osoba je zatvoreno, 32.000 deportirano, a 77.000 je stradalo u radnim logorima. Uništene su i džamije i crkve.

Nedžmija je tvrdila da njen suprug "nije bio diktator, nego idealan čelnik koji je znao da brani svoju zemlju od unutrašnjih i spoljnih neprijatelja koji su je ugrožavali".

Nedžmija Hodža umrla je u svojoj kući u Tirani okružena, kako piše BBC, knjigama i fotografijama svog muža, dece i unučadi koje je ponela sa sobom kad su je isterali iz njene vile. Nedžmija je vodila Enverovu propagandnu mašineriju, Institut za marksističko-lenjinističke studije i Demokratski front, organizaciju koja je bila produžena ruka Komunističke partije.

- Cilj mog suđenja bio je politički jer sam ja udovica Envera Hodže – izjavila je ona u prošlosti, dodajući da je njena osuda povezana sa sumom od 360 dolara potrošenom na šolje i čaše razbijene kad su ožalošćeni došli da joj izjave saučešće za smrt muža.

Tvrdila je da njen muž nije bio diktator već Foto: Profimedia
Tvrdila je da njen muž nije bio diktator već "idealni čelnik"

Ona je rekla da nije prepoznala ulice grada kad je izašla iz zatvora i priznala da su se neke stvari popravile od 1990. Nedavno je objavila memoare, koje je predstavnik udruženja bivših političkih zatvorenika opisao kao “pune mržnje”.

- Dželat koji je bio osuđen zbog trošenja novca na kafu je napustio albansko društvo. Šarada od postkomunističkih vlada izabrala je da je ne kazni za njene prave zločine – izjavio je Besim Ndregdžoni, lider grupe bivših disidenata.

Mnogi smatraju da je supruga komunističkog diktatora bila “đavolja žena”, po naslovu knjige Fahrija Balliua, u čijem ju je predgovoru pisac Ismail Kadare opisao kao "najgoru, najizopačeniju" od svih žena diktatora. Ali, njena prijateljica Vito Kapo govorila je da je Nedžmija "veoma osetljiva žena, primer majke i supruge, uvek uz Envera".