Serbia

PREPAD NA NOĆNE KLUBOVE U BEOGRADU, NAREĐENO MOMENTALNO PRAŽNJENJE Ovo su detalji akcije sanitarne inspekcije u Beogradu

Tokom šest noćnih sati 14 inspektora uz asistenciju 16 komunalnih policijaca izvršilo je 111 inspekcijskih nadzora.


Za TV Prva Glavaš je rekao da su zaprećene kazne pravnim licima do pola miliona dinara, a odgovornim licima do 150.000 dinara.

Od početka nadzora primene epidemiloških mera na teritoriji Beograda kontrolisano 7.415 objekata, izrečeno 318 kazni, napisano 129 preršajnih naloga i momentalno ispražnjeno osam lokala.

"U tri lokala gde se ozbiljno kršenje mera ponavljalo, republička sanitarna inspekcija izrekla je meru zatvaranja do otklanjanja konstatovanih nepravilnosti", rekao je Glavaš.

Dodao je da grad Beograd i država očekuju da u lokalima postoje dezobarijere, sredstva za dezinfekciju, da osoblje nosi zaštitnu opremu, da svi toaleti budu adekvatno opremljeni, stolovi razmaknuti i da se na rizičnijim mestima meri temperatura pri ulasku.

Pixabay

 

"Najveći broj ugostitelja poštuje mere. Ima i onih koji svesno krše mere jer za prostor od nekoliko stotina kvadrata za žurku prodaju 1.000 karata", rekao je Glavaš.

Podsetio je da su organizovana okupljanja limitirana na 30 osoba, odnosno četiri kvadratna metra po jednoj osobi.

"Ako je jedna porodica za stolom nije problem, ako je slavlje gde su srodnici nije problem. Problem je kada u noćnim klubovima sede jedni drugima na leđima. Nije problem nazdraviti, problem kada se deli čaša ili flaša sa nekim, kada se svesno ide u rizično ponašanje", istakao je Glavaš.

On je naveo i da je u ponovljenim kontrolama, u samo 27 objekata zatečeno neko veće kršenje mera, i ocenio da preko 90 posto ugostitelja poštuje mere u Beogradu.

Najavio je i da će nekoliko klubova u kojima se kršenja ponavljaju biti predmet dalje kontrole.

"Inicirana je izmena zakona, da bi kaznu od 5.000 dinara za nenošenje maske u zatvorenom prostoru mogli da pišu na licu mesta komunalni inspektori. Važno je kontrolisati javni prevoz, ili nošenje maske na otvorenom na skupovima", rekao je Glavaš.

Dodao je da će biti intenzivirane kontrole prodavaca po tržnim centrima gde je primećeno da se ne koristi zaštitna oprema.

"Odlično sarađujemo s rečnom policijom, pa ćemo kotrolisati i objekte koji se otisnu na po nekoliko sati i imaju žurke na vodi", rekao je Glavaš.

Dodao je da informacije o rizičnim događajima prate preko njihovih najava na društvenim mrežama, a reaguju i na pozive građana.

"Pri našim kontroloma nema zaštićenih, zakon je isti za sve", istakao je Glavaš i najavio za noćas kontrolu 2-3 rubne gradske opštine i 10 centralnih.

Dodao je da inspektore pri kontrolama prate komunalni milicajci jer je bilo napada.

"Pri takvim situacijama reaguje i interventna policija sa kojom imamo odličnu saradnju. Više puta su asistirali, dali nam podršku i uspostavili javni red i mir", rekao je Glavaš.


 

Football news:

Mason mount: Chelsea's Goal is to always be No. 1 in all competitions and take trophies
Lewandowski on ending his career at Bayern: I don't know. There are still 2.5 years left on the contract
Bayern prepared a t-shirt with the name of Medvedev: Bayern Munich congratulated Russian tennis player Daniil Medvedev on winning the final ATP tournament
Andrea Pirlo: I feel the same way about Ronaldo as I Do about Work and Portanova. This is me
We study how the players sit in the locker room. Messi in the center, Lukaku wanted Drogba's place, and Roy Keane yelled at the young Pique
President Vasco da Gama: we need Balotelli in terms of fighting racism, not just as a player
Ronaldo, Messi, Lewandowski and Marquinhos nominated for best player at the Globe Soccer Awards