This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Примедбе Европске комисије о запаљивом говору

Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жофре предао је данас премијерки Ани Брнабић годишњи извештај Европске комисије о напретку Србије у процесу евроинтеграција, који је данас представљен у Стразбуру.

Уручивању извештаја у Влади Србије присуствовала је и министарка за европске интеграцјие Јадранка Јоксимовић.

Извештај је део годишњег пакета проширења који је у Стразбуру, пред посланицима Спољнополитичког одбора Европског парламента, представио европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархеји.

Вархеји је рекао да је Србија испунила мерила за отварње кластера 3 и 4 и подржао амбицију Србије да што пре могуће отвори и друге кластере.

Истакао је да власти у Србији имају европске реформе као свој приоритет и да су испуниле велики број преузетих обавеза на путу ка ЕУ чланству.

Вархеји је нагласио да у Србији постоји обновљена посвећеност реформском процесу.

Навео је да Србија мора да настави и продуби реформе у области борбе против корупције, организованог криминала, слободе медија и у унутрашњем процесуирању ратних злочина, пренео је Танјуг.

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић нагласила је вечерас да је чињеница да је у извештају Европске комисије указано на запаљив говор, али и да се он односи на све актере на политичкој сцени Србије, а не само на оне у Народној Скупштини.„Интерпретација је у реду, али су чињенице важније, а чињеница је да је у извештају поменут запаљив говор који потиче од свих политичких актера, али да је посебна одговорност оних који су на власти и носиоци највиших функција”, рекла је Јоксимовић одговарајући на питање новнара везано за констатацију шефа Делегације ЕУ из извештаја ЕК да би волели да у скупштини има мање запаљивог језика и напада на политичке неистомишљенике.

Сви су позвани да смање и не употребљавају говор мржње и запаљив говор, рекла је министар.„У том одељку акценат је стављен, како то нова методологија налаже, да се прате изјаве највиших државних званичника, и поменуто је да је председник Александар Вучић јавно, експлицитно позвао све да се прекину напади на новинаре, као и да је Брнабић лично иницирала формирање две радне групе, на чијем је челу, а тичу се безбедности новинара и испуњавања акционог плана медијске стратегије”, рекла је она.

Како каже, због чињенице да извештај све ово прецизно констатује сви су позвани и сви треба да избегавају запаљив говор.

Министар је на опаску да тај запаљив говор долази од политичара из СНС рекла да је и она из те странке и да мисли да је тај апел председника СНС евидентиран у изваштају, значајан за све њихове посланике и чланове.

Брнабић је на исто питање додала да је у области заштите новинара констатован ограничен напредак, али да је невероватан успех и корак што сада први пут након 2016. године имамо напредак.

Велики је то искорак и велика је ствар и потврда свега што смо урадили од усвајања медијске стратегије и акционог пална за имплементацију медијске стратегије преко оснивања радних група, и што су како је додала, новинари категорисани као приоритетне групе за вакцинацију, што је реткост у свету.„Битно је и то што је отворена СОС линија за нападе и претње новнарима, сто је отворен wеб портал Безбедни новинар, што је републички јавни тружилац Загорка Доловац дефинисала када дође до напада на медије да мора да се реагује ургентно у року од седам дана”, рекла је Брнабић и додала да је важно и то што је са Заштитником грађана направљена центранла база напада и увреда и претњи новинарима и што се промптно решавају случајеви.

Преседница владе рекла је да и поред тога Србија мора да уради много тога па и на пољу тога како се сви политчари обраћају медијима.

Рекла је да јој је жао што се заборавља како то чине поједини политичари из опозиције, а међу њима и Драган Ђилас који чак не жели да прими све новинаре на конференције за медије, што отворено каже да је неко новинар, а неко није.„То је скандалозно и црвена линија, не знам да је ико други себи то у политици допустио у Сбрији”, рекла је она и нагласила да постоји много ствари које Србија мора да уради и урадиће.