Serbia

Prioritet Kine borba protiv siromaštva i izgradnja naprednog društva

Peking -- Kina će ove godine raditi na tome da obezbedi ostvarenje razvojnih ciljeva pobedom u borbi protiv siromaštva.

Foto: Depositphotos, daboost

Foto: Depositphotos, daboost

Takođe, baviće se i dovršetkom izgradnje umereno prosperitetnog društva u svim aspektima, ne utvrđujući stopu ekonomskog rasta za 2020. godinu.

Odluka da se ne definiše ciljani rast doneta je zato što će se zemlja suočiti sa nekim faktorima u razvoju koje je teško predvideti zbog velike neizvesnosti u pogledu pandemije COVID-19 i svetskog ekonomskog i trgovinskog okruženja, rekao je danas premijer Li Kećijang u uvodnom izlaganju na otvaranju trećeg zasedanja 13. Nacionalnog narodnog kongresa.

"Neutvrđivanje konkretne ciljane stope ekonomskog rasta omogućiće nam da se koncentrišemo na obezbeđenje stabilnosti na šest frontova i sigurnosti u šest područja", rekao je Li, izveštava agencija Sinhua.

Na taj način, dodao je, Kina će uspeti da sačuva temelje ekonomije stabilnim.

"Očuvanje bezbednosti donosi stabilnost koja je potrebna za ostvarivanje napretka, čime se postavlja čvrst temelj za ostvarenje našeg cilja - izgradnja umereno prosperitetnog društva u svim aspektima", istakao je Li.

Šest frontova obuhvata zaposlenost, finansijski sektor, spoljnu trgovinu, strana ulaganja, domaće investicije i predviđanja, a šest područja - sigurnost radnih mesta, osnovne životne potrebe, poslovanje tržišnih subjekata, sigurnost hrane i energije, stabilnost industrijskih i lanaca snabdevanja i normalno funkcionisanje vlada na primarnom nivou, navodi Sinhua.

Prioritet će biti stabilizacija zaposlenosti i obezbeđenje životnog standarda, piše u vladinom izveštaju podnetom Nacionalnom kongresu na razmatranje.

Kina namerava da ove godine otvori preko devet miliona novih radnih mesta u gradskim sredinama i da zadrži stopu gradske nezaposlenosti na oko 6,0 odsto, i nastojaće da iskoreni siromaštvo među stanovnicima u svim selima i okruzima koji trenutno žive ispod granice siromaštva.

Vlada planira da utvrdi fiskalni deficit iznad 3,6 procenata BDP-a, što znači povećanje deficita za jedan bilion juana (oko 141 milijardi dolara) u odnosu na prošlu godinu. Takođe će emitovati državne obveznice u iznosu od bilion juana u cilju kontrole epidemije COVID-19.

Zemlja će dodatno srezati poreze i takse za preduzeća kako bi smanjila korporativna opterećenje za preko 2,5 biliona juana, uz istovremeno povećanje finansijske podrške za stabilno poslovanje.

"Sada i u izvesnom predstojećem period Kina će suočavati sa rizicima i izazovima kao nikada do sada", rekao je Li.

Dodao je, međutim, da zemlja ima jedinstvene političke i institucionalne snage, snažnu ekonomsku osnovu, ogroman tržišni potencijal i stotine miliona inteligentnih i marljivih ljudi.

"Ako se uhvatimo u koštac sa izazovima, podstaknemo poverenje u razvoj, stvorimo snažan zamajac rasta i u ovom važnom periodu iskoristimo maksimum strateških mogućnosti za naš razvoj, mi ćemo, bez sumnje, uspeti da prebrodimo ova izazovna vremena", zaključio je Li Kećijang.

Football news:

Lillo will become Guardiola's assistant at Manchester City. They had already crossed paths in Mexico
Messi has a slight quadriceps injury. Lionel and Fati trained individually
Simeone's assistant, nicknamed the Monkey, begins a solo career. He was super successful as a substitute for Cholo, and also played rock
Manchester United are Interested in Benfica midfielder Florentino. They call it the Octopus
Ronaldo became the first billionaire footballer
Messi is healthy and ready to train. He will be able to play against Mallorca
Gasperini on criticism from Valencia: This controversy is offensive and ugly