Putin:Ustavno pravo da budem reizabran stabilizuje Rusiju 1epa09600656 Russian President Vladimir Putin chairs a meeting with Russian Government members via teleconference call in the Black Sea resort of Sochi, Russia, 24 November 2021. EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/KREMLIN POOL/SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Ruski predsednik Vladimir Putin kazao je danas da njegova nedavno stečena ustavna prava da bude ponovo izabran 2024. daje zemlji automatsku „stabilnost“, prenose tamošnji mediji.

Putin je, na investicionom forumu putem video linka, ponovio da još uvek nije odlučio da li će da se kandiduje za peti predsednički mandat.

Ustavni amandmani usvojeni prošle godine dali su mu mogućnost da ostane na vlasti do 2036. resetovanjem broja odsluženih mandata.

„Postojanje ovog prava samo po sebi stabilizuje unutrašnju političku situaciju“, rekao je Putin. Dodao je da je za sada dovoljno imati pravo da budeš biran. „Prerano je govoriti šta neko planira 2024“, dodao je ruski predsednik.

Putin je ranije rekao da će njegovo ustavno pravo da traži još jedan predsednički mandat sprečiti frakcije u Kremlju da se bore za vlast.

Njegovi najnoviji komentari su usledili nakon predloga dvojice američkih kongresmena da ne priznaju „autokratsko“ predsedništvo Putina posle 2024. Kongresmeni su osudili ruski ustavni plebiscit 2020. Ocenivši ga „najmanipulisanijim glasanjem“ u modernoj istoriji zemlje.

Kremlj je osudio njihov predlog kao „agresivno“ mešanje u unutrašnje poslove Rusije.

Ako bude ponovo izabran prema novom Ustavu, Putin bi nadmašio Josifa Staljina kao lidera Rusije sa najdužim stažem od Petra Velikog.