Serbia

"Radimo sve na rešenju spora s Bugarskom"

Ministarka odbrane Severne Makedonije Radmila Šekjerinska rekla je da će makedonska vlada učinite sve kako bi se našlo rešenje sa Bugarskom.

Ilustracija: Depositphotos/ AleksTaurus

Ilustracija: Depositphotos/ AleksTaurus

Kako je rekla, rešenje nikako neće biti na štetu makedonskog identiteta i jezika prenosi portal Plusinfo.

"Uradićemo sve da se pronađe rešenje, ali nikako na račun pitanja za koja smo rekli da su crvena linija, a to su makedonski jezik i identitet", poručila je Šekjerinska, govoreći o aktuelnom sporu sa Bugarskom i blokadom Sofije na putu Severne Makedonije ka EU.

Kako je kazala, bilo koje rešenje koje zadire u ova pitanja biće razlog za dodatno nepoverenje, a ne razlog za novu energiju i poverenje u odnosima Skoplja i Sofije.

Bugarska je pre desetak dana blokirala početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom zbog, kako navode bugarske vlasti, neispunjavanja sa makedonske strane obaveza iz međudržavnog sporazuma iz 2017. godine.

Sofija zahteva od Skoplje da se u dokumentima EU ne navodi makedonski jezik, već kao oficijelni jezik prema Ustavu Republike Severne Makedonije, da ne tvrdi da u Bugarskoj postoji makedonska manjina, kao i da u pregovaračkom okviru Severne Makedonije i EU bude uključen tzv. putokaz koji će definisati precizno dinamiku sprovođenja sporazuma između te dve zemlje.

Makedonski premijer Zoran Zaev pre dva dana za bugarsku agenciju BgNES rekao je da Severna Makedonija i Bugarska imaju zajedničku istoriju, iz koje su potekli i makedonski i bugarski jezik.

Zaev je takođe rekao da Bugarska, inače saveznica nacističke Nemačke, nije okupirala teritorije današnje Severne Makedonije za vreme Drugog svetskog rata, već jer bila samo "administrator" na toj teritoriji i učestvovala u njenom oslobađanju krajem rata.

Football news:

Coach Istanbul Webo on the scandal: Tuchel did not show solidarity. I am furious, I was discriminated against
Barcelona did not pay the players for six months in December, although they took out a loan. The club promises payments in February
Messi is in Barca's bid for the Cup game with Rayo Vallecano. Dest will not play due to muscle problems
Gerrard on Lampard's resignation: Chelsea have a history in this matter, so no surprises
Golovin about the nickname Tsar: Nothing more than a joke. This is necessary for the media and fans, but I am a football player
David De Gea: I try to be a leader for Manchester United. I have the experience of winning big titles here
It feels like we've been working together for 10 years! Chelsea stars say goodbye to Lampard