"Reforma" ženskih nogu u Kini 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Dnevni list „Mali Žurnal“ je na današnji dan pre 110 godina pisao o emancipaciji žena u Kini i običaju da se ženama „kalupe“ noge od malena.

U Kini je 1911. godine primećen veliki preokret u emancipaciji žena. Još par godina ranije u Pekingu, glavnoj „varoši“ Kine, osnovano je „Društvo za prirodne noge“, ali koje je, kako naglašava autor ovog teksta – „malaksalo u svojim poslovima“.

"Reforma" ženskih nogu u Kini 2
foto: screenshot/digitalna.nb.rs

Kako navodi novinar „Malog Žurnala„, Kineskinje imaju neprirodne noge, nejake, slabe, koje još od malena počinju „kalupiti“ da bi bile „što suptilnije“.

U jednom momentu Kinezi su shvatili da je ovakva praksa štetna po zdravlje žena, pa su zatim pristupili „reformisanju“ ženskih nogu.

Odluku da se „reformišu ženske noge“ je autor ovog teksta ocenio kao „doista malo smešnu stvar“, naglašavajući da „kod nas ova reforma ne postoji i zato je nama malo smešno kada čujemo da ona negde postoji“.

Pored ovakve emancipacije, kako se navodi, Kineskinje su se brinule i da u drugim stvarima dostignu evropsku, odnosno japansku kulturnu visinu.

Zato je u Šangaju osnovano jedno novo društvo, koje je određivalo šta Kineskinje treba da čitaju, posebno mlade žene.

Dalje u tekstu novinar „Malog Žurnala“ ocenjuje da se čini da su Kinezi „najzad uvideli i da žena mora da bude slobodna“, a i dodaje da „naše čitateljke u Srbiji možda i ne znaju kakve muke muče Kineskinje sa svojim muževima“ jer su one „pravi robovi“, dok se kod nas „ni sa mravima ne postupa tako surovo“.

Objašnjava dalje da „Kinez neće da govori uvek sa svojom ženom, a često se dešava da po ceo dan ne pregovore ni reči“ i zaključuje da „Kinezi nisu kao mi Srbi“ jer srpski muškarci odmah „idu u nebo“ kada ih žena poljubi na primer.

Na kraju, autor rubrike „Ženski Svet“ ističe da se nada da će se Kinezi „opametiti kada im žene budu imale lepše noge“.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.