logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Serbia

Roditelji za noć u Novom Sadu platili 13.500 dinara: Koliko mogu da koštaju ekskurzije?

Beograd -- Ove jeseni, jednodnevni izlet u Tršić, iako je udaljenost u oba pravca 15 kilometara, prvake je koštao 1.800 dinara.

Foto: Depositphotos, Krivosheevv

Foto: Depositphotos, Krivosheevv

Autobuska karta za ovu relaciju košta 200 dinara, a toliko košta i ulaznica za Vukovu kuću ako nije u pitanju grupna poseta, pišu roditelji na društvenim mrežama. Za petake iz škole koja se nalazi tek pet kilometara od Beograda poseta Kalemegdanu i Etnografskom muzeju - 1.040 dinara.

Ni viši razredi nisu prošli povoljnije: osmaci koji su dve noći proveli u zlatiborskom hotelu sa dve zvezdice (po jedan pun pansion i jedan polupansion) platili su 18.100 dinara, a na Tari nešto manje - 15.000. Ipak, "pobednicima" se interno smatraju niški roditelji koji su za jedno noćenje u Novom Sadu za svoje školarce izdvojili čak 13.500, piše Dnevnik.

Zakon o javnim nabavkama primenjuje se na ekskurzije i rekreativnu nastavu od 2013. godine.

"Iako je proces prilično dug, garantuje najnižu i transparentnu cenu, što predstavlja olakšicu školama i roditeljima", kaže direktor "Grand tursa" Petar Knežević.

"Jedna ekskurzija ne podrazumeva samo hotelsku uslugu, već i prevoz, vodiča, kojem plaćamo i noćenje, zdravstveno osiguranje, ulaznice za destinacije, dnevnice za nastavno osoblje... Roditelji će rado dati novac za privatni čas, a kada nastavnik krene na ekskurziju, dnevnice postaju problem. Imajmo u vidu da on za jedan čas uzme onoliko koliko mu pripada za dva dana vođenja brige o detetu", kaže on.

Knežević napominje i da je nekada agencijama pripadalo oko 10 odsto zarade, a da je sada, u tenderskoj trci, cena u padu, pa je pitanje do kada će agencije moći da realizuju svoje programe.

Themes
ICO