Foto: Shutterstock Profimedia / RAS Srbija

Poslušajte vest preko audio fajla

U periodu od januara do avgusta 2021. godine Rusija je u zemlje Evropske unije izvezla robu u vrednosti od 94,6 milijardi evra, što joj je omogućilo da se zadrži na trećem mestu na listi najvećih zemalja-izvoznika u EU na koje je dospela u prvih šest meseci ove godine, objavila je evropska agencija za statistiku „Evrostat“.

Od januara od avgusta ove godine izvoz iz Rusije je povećan za 48,7 odsto u poređenju sa istim periodom 2020. godine kada je ostvaren izvoz vredan 63,6 milijardi evra, prenosi Sputnjik.

Pored Rusije, među tri najveća izvoznika u EU su Kina (285,9 milijardi evra) i Amerika (145,8 milijardi evra).

Foto: Mitar Mitrović, Masanori Josida, Shutterstock / RAS Srbija

Izvoz robe iz zemalja EU u Rusiju takođe se povećao u prvih osam meseci ove godine, ali samo za 13,6 odsto - sa 50,7 na 57,6 milijardi evra.

Najveći uvoznici proizvoda iz EU su Sjedinjene Američke Države.

Ukupna vrednost izvezene robe iz zemalja EU u druge zemlje u periodu od januara do avgusta iznosi 1,4 biliona evra, što je za 13,8 odsto više nego za isti period prošle godine.

EU je uvezla robu u vrednosti od 1,31 bilion evra.

EU je 2014. godine uvela sankcije Rusiji u vezi sa događajima u Ukrajini i ujedinjenjem sa Krimom, navodi Sputnjik. Između ostalog, uvedene su ograničavajuće mere koje se odnose na trgovinu, finansije i vojnu sferu. Kao odgovor na to Rusija je uvela zabranu uvoza niza prehrambenih proizvoda iz zemalja EU.