Serbia

Сан Франциско забранио пушење дувана у становима, али не и марихуане

САН ФРАНЦИСКО - Власти америчког града Сан Франциска забраниле су пушење свих врста дувана у становима, али не и марихуане.

Гласовима 10 према један, градска комисија је подржала закон захваљујући којем би Сан Франциско требало да постане највећи град у САД у којем је забрањено пушење у становима.

Првобитни предлог је предвиђао и забрану пушења марихуане у становима, али се од тога одустало после приговора активиста да усвајањем новог прописа у Сан Франциску више нигде неће бити легално конзумирање канабиса.

Према закону савезне државе Калифорнија, којој припада Сан Франциско, пушење марихуане на јавним местима је забрањено, преноси Бета.

Члан градске комисије, аутор амандмана којим је марихуана изузета од забране, рекао је да за разлику од пушача, који могу да пуше ван стана, „корисници канабиса не би имали такве законске алтернативе”.

Да би ступила на снагу, одлука мора да буде потврђена на другом гласању Комисије следеће недеље, а потом мора да је потпише градоначелник. Ако се то догоди, закон ступа на снагу 30 дана касније.

Забрана пушења у становима постоји у још 63 калифорнијска града и округа.

Противници забране жале се на кршење њихових права у сопственим домовима, док присталице указују на важност заштите здравља непушача, нарочито оних с ниским платама који живе у зградама с великим бројем становника.

Од цигарета у САД сваке године умре више од 480.000 људи, од којих више од 41.000 умре од изложености дуванском диму, наводи Центар за контролу и спречавање болести.

За примену новог прописа биће задужено калифорнијско министарство за јавно здравље које ће прво морати да покуша да образује оне који крше меру и да помогне пушачима да престану с пушењем. Они који после тога понове прекршај могли би да буду кажњени са 1.000 долара у једном дану.

Football news:

Mourinho on the double Ntombela: He's very creative. One of those who knows how to sharpen the game
Atalanta and Sevilla have agreed on the transfer of Gomez. The midfielder will fly to Spain on Tuesday
Laporta on Messi at PSG: I read that they have losses. We need to discuss what deals they can afford
PSG offered Ramos a contract for 45 million euros for 3 years (Onda Cero)
Nacho tested positive for the coronavirus. He was in contact with the patient earlier
Bale scored in the FA Cup for the first time since 2013. He has 4 goals in 13 games at Tottenham
Frank Lampard: I didn't have enough time to take Chelsea to the next level