Vjekoslav-Bevanda-05-foto-S-PASALIC Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Poslušajte vest preko audio fajla

Savet ministara usvojio je danas Nacrt budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, izjavio je ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda.

On je naveo da je na stavci Centralne izborne komisije uvrštena pozicija od 4.227.000 KM za održavanje izbora u BiH u ovoj godini. Bevanda je dodao da je u Nacrtu budžeta zadržan budžetski okvir kakav je bio, piše Srna.

– Urađene su uštede na svim mogućim pozicijama, izuzeli smo samo bezbednosne agencije – rekao je Bevanda novinarima.

On je pojasnio da se u nacrtu budžeta vidi nešto što “malo vara”, a to je povećanje plata.

– Plate i budžetska osnovica za plate nisu povećane – naglasio je Bevanda.

Ministar finansija je objasnio da će plate biti povećane vojnicima u Oružanim snagama BiH na osnovu nedavno usvojenog zakona, kako i policijskim službenicima na osnovu zakona usvojenog krajem prošle godine, a koji se implementira u ovoj.

Takođe povećana je i stavka za troškove zaposlenih u institucijama BiH, pošto je donesena odluka da se topli obrok koji je smanjen u 2012. godini poveća. Bevanda je dodao da će uštede, koje iznose oko 40 miliona KM, biti locirane na direktne transfere i tekuću rezervu, kako bi se omogućile eventualne intervencije u toku godine.

– Svi će biti poluzadovoljni. Mi smo uradili svoj deo posla, poslali budžet Predsjedništvu BiH koji je ustavni predlagač i koji ga upućuje parlamentu – rekao je Bevanda.

Navodeći da Predsedništvo ima pravo da menja i predlaže parlamentu izmjene budžta koji je sačinilo Ministarstvo finansija i budžeta, Bevanda je izrazio optimizam da će budžet biti usvojen u predloženom obliku.

– Razumem sve one koji su nezadovoljni. Previše je zahteva, ali bez promene globalnog fiskalnog okvira ne možete raditi ništa – zaključio je Bevanda i dodao da je BiH svu prošlu godinu funkcionisala bez budžeta, odnosno na osnovu privremenog finansiranja, što je i sada slučaj.