Serbia

"Secesionistička retorika, blokade i ultimatumi"

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova prenelo je zajedničku izjavu zemalja Kvinte o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Ilustracija: Depositphotos/ Wavebreakmedia

Ilustracija: Depositphotos/ Wavebreakmedia

Zemlje Kvinte - SAD, Velika Britanija, Italija, Francuska i Nemačka, u izjavi navode da je centralni stabilizirajući faktor u toj zemlji pridržavanje odredaba Dejtonskog sporazuma u svim njegovim aspektima.

U saopštenju dostavljenom Dojče veleu ističe se da "secesionistička retorika", isto kao i blokade ili ultimatumi, zemlju bacaju unazad.

"Bosni i Hercegovini su potrebne funkcionalne institucije kako bi mogla da napređuje na svom reformskom putu u pravcu Evropske unije, te kako bi uhvatila privredni priključak. Pri tom je poštovanje načela pravne države ključni element, a u svemu tom Ustavni sud predstavlja centralnu instituciju", navodi se u saopštenju.

Dalje se navodi da, s obzirom na izazove pred kojima se BiH nalazi, međunarodne ustavne sudije, koje je u skladu s bosanskim ustavom imenovao predsednik Evropskog suda za ljudska prava, i "nadalje imaju važnu funkciju".

Kako se navodi, odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće, što piše i u Ustavu, zbog čega zemlje Kvinte smatraju da je odluka Milorada Dodika da blokira trgovinu unutar zemlje i rad bosanskih institucija, kao i da dovede u pitanje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, vrlo štetna za razvoj Bosne i Hercegovine i za njeno približavanje Evropskoj uniji.

"Neophodne reforme, pre svega kada je reč o vladavini prava i o socio-ekonomskom području, isto kao i neophodnost da se što pre reši pitanje održavanja lokalnih izbora u Mostaru, na taj se način svesno odlažu na neodređeno vreme", navodi se navodi se u zajedničkoj izjavi zemalja Kvinte koje je DW dostavilo nemačko Ministarstvo spoljnih poslova.