Serbia

Сећање на јунаке "Гвозденог пука" у Топлици не бледи, ускоро ће бити отворена и спомен-соба

Србија је у ратовима од 1912. до 1918. године мобилисала преко стотину пукова разних родова војске, али је само један добио назив "Гвоздени". На месту мобилизације, на платоу испред железничке станице у Прокупљу, подигнут је спомен-парк, а ускоро ће бити отворена и спомен-соба.

На улазу у спомен-парк две мермерне плоче са именима Јанаћка Јовића, једног од најчувенијих официра српске војске, двоструког витеза Карађорђеве звезде и Енглескиње Флоре Сендс. Двоје младих, осим борбе за слободу везала је и љубав, која је прекинута погибијом Јанаћка у битци код Битоља.

"Јанаћко је упознао Флору када је она дошла код њега у чету као помоћ из Енглеске, као медицинска сестра. Међутим, у току ратовања она је постала прави ратник, ратовала са свим нашим борцима", каже Љубиша Јовић, потомак Јанаћка Јовића из Прокупља.

Сећање на јунаке "Гвозденог пука" у Топлици не бледи, јер нема куће која није изгубила некога у Великом рату. Мобилисано је близу 20.000 младића од 21 до 31 године, који су учествовали у свим биткама које је Други пешадијски пук "Књаз Михајло" водио. Због исказаног херојства и несаломиве одбране, након Брегалничке битке, добија епитет "Гвоздени".

"Био је страх и трепет. Јасно да тај назив није дошао ни од краља, ни од владе, ни од старешина, већ од самих војника. Овај пук се прославио као најхрабрији пук, зато ће његова судбина бити да ће увек бити постављен на најкритичнијим местима где је требало савладати отпор непријатеља", наглашава Петко Марјановић, виши кустос историчар.

Петко Марјановић је годинама прикупљао податаке о јунацима "Гвозденог пука", чија је имена, са признањима и ордењем, објавио у публикацијама. Многа од њих ће се наћи и у спомен-соби у згради железничке станице која ће ускоро бити отворена и за посетиоце.

"Не може да остане само као нешто што треба да стоји у витринама, већ као нешто што треба да буде идол младим генерацијама – како се брани слобода и како се стицала слобода", истиче Марјановић.

Велики број војника "Гвозденог пука", њих око 3.000, није се вратио из рата. Њих 255 је за исказану храброст добило највеће признање – Карађорђеву звезду с мачевима, а 39 чак два пута. Ратна застава овог пука је најчешће одликована застава у српској војсци.

Football news:

Ronaldo hit the wall twice with a free kick in the game against Verona. He has 66 shots and 1 goal in Juve
Andrea Pirlo: The young Juve players didn't understand the importance of the details. I asked Ronaldo and Alex to talk to them, but it was not enough
Verona coach: We only gave Juve one chance to score, and it's not easy when they have Chiesa and Ronaldo
Ronaldo has 47 goals in the last 47 games in Serie A
Thomas Tuchel: Chelsea are in good shape and want to be the first to beat Manchester United on their own field in the Premier League
Conte on the Inter: When you don't win for 10 years, you get used to it, you look for excuses. I increased the pressure and became a pain in the ass
Ronaldo has 4 goals in the last 4 matches in Serie A. He is ahead of Lukaku by 2 goals in the list of scorers