Serbia

Шеф Бритиш телекома против пребрзе забране за Хуавеј

Генерални директор телекомуникационе компаније Бритиш телеком Филип Џенсен позвао је данас британску владу да се уздржи од пребрзе забране учешћа кинеског Хуавеја у изградњи 5Г мреже у Великој Британији, јер сматра да би то могло довести до прекида у пружању телекомуникационих услуга, али и безбедносних проблема.

Британски премијер Борис Дзонсон ове седмице би требало да донесе одлуку о увођењу строжих ограничења за Хуавеј, а све је последица снажног притиска из САД на друге земље Запада да кинеског телекомуникационог гиганта искључе из својих 5Г мрежа.

Џонсон је у јануару одобрио ограничен удео Хуавеја у британској 5Г мрежи, али се расположење у Лондону у међувремену променило због мишљења да Кина није саопштила сву истину о избијању пандемије корона вируса, као и због несугласица са Пекингом када је реч о Хонгконгу, подсећа Ројтерс.

У изјави за Радио Би-Би-Си, Џенсен је рекао да би, ако буде одлучено да се Велика Британија у потпуности лиши услуга Хуавеја, телекомуникациони сектор те земље за остваривање тог плана захтевао период од седам година, али да би он вероватно био изводљив и за пет година.

Замољен да прокоментарише могуће ризике у случају да телекомуникационим оператерима буде наложено да такав план изврше за мање од пет година, он је рекао да ваља обезбедити да било каква промена усмерења не доведе до већег краткорочног ризика.

„Уколико дођемо у ситуацију да ствари морају да се одвијају веома, веома брзо, онда ћемо бити у ситуацији у којој ће услуге мобилне телефоније за 24 милиона корисника групације Бритиш телеком доћи под знак питања”, рекао је Џенсен, додајући да су у том случају могући прекиди у пружању услуга, преноси Танјуг.

Football news:

We found out how the fascinating logo of Iceland appeared: Game of thrones has nothing to do with it, the source of audacity is the success of the national team
Ronaldo-Casillas: Proud that we shared great moments
Bayern want to sell Boateng in the summer. The club has no offers yet
Solskjaer on the Europa League: a Trophy would be a big step forward for Manchester United. We want to win something
Juve have contacted Zidane, Pochettino, Inzaghi, Spalletti and Gasperini about working at the club. The Real Madrid coach refused
Coach Of Brentford: We went from a mid-level team to the third team of the season. This is an incredible achievement
Burnley are not going to sell Tarkowski for less than 50 million pounds