Serbia

Шта су професори из Америке препоручили студентима из Крагујевца

Шеснаест реномираних професора из Америке одржало је серију онлајн предавања крагујевачким академцима у оквиру студијског програма Мастер информационих технологија. Поред интерактивних предавања, студенти су имали прилику да се консултују са неким од најзначајнијих имена у свету науке о изовима која пред образовање доноси четврта индустријска револуција.

Нова знања и брзе промене карактеришу област информационих технолигија. То од наших студената захтева усавршавање, прилагођавање и праћење светских достигнућа.

Да би остали у игри, морају да имају мултифункционална знања. А, шта су научили од америчких професора?

"Предавања су разнолика, из различитих области, као што су машинско учење, клауд компијутинг, тестирање софтвера и слично. Профсори су вољни да са нама поделе своја искуства из индустије и да одговоре на сва наша питања", каже Анђела Благојеић, која похађа Мастер програм 4.0 на Универзитету у Крагујевцу.

Онлајн предавања, поред крагујевачких студената, пратили су и професори са факултета у Србији,на којима се реализује програм мастер 4.0.

Са друге стране екрана признати професори. Међу њима и Зоран Обрадовић, један од водећих научника у области вестачке интлигенције.

"Да им просто укажем на неке изазове области, на неке могућности, на неке апликације које се раде у мојој лабораторији. Ми радимо у овом моменту доста апликација везаних за проблеме у здравству", наводи Зоран Обрадовић са Универзитета Темпл у Филаделфији.

Поред медицине, информационе технологије имају широку примену у индустрији, привреди, свакодневном животу. Сарадња са професорима из Америке има за циљ да наше академце припреми за изазове које доноси четврта индустријска револуција.

"вероватно неће бити битно да ли седимо овде у Лос Анђелесу или Њујорку, Вашингтону и мислим да је то један нови модалитет наставе који ће вероватно да се примењује у будућности", сматра проф. др Ненад Филиповић, ректор Универзитета у Крагујевцу.

За будућност се и спремају кандидати на програму Мастер 4.0, који се реализује на Универзитетима у Београду, Нишу и Крагујевцу. Србија је већ позиционирана у свету, као земља изузетих ИТ стручњака.

Football news:

Jose Mourinho: if Tottenham do not get into the top 6, it will not be the end of the world
Hazard will miss the match with athletic
Juventus are Interested in Jacko
Micah Richards: Arsenal need to keep the Forward. It can attract other top players
York on Keane's criticism of De Gea and Maguire: Roy himself was not perfect when he played. He should be more restrained
Setien on Griezmann: When he plays, I am asked about Fathi, and Vice versa. Antoine is important to Barca
Setien on the situation with Messi: I haven't heard anything from him. Everything else is speculation