Serbia

SNS virusna promena svesti

Već neko vreme unazad, usled političkog delovanja i svega što sam radio sa saborcima i građanima, imao sam razne komentare na sve te aktivnosti. Potpuno je legitimno da se nekom sve to sviđa ili ne, da kritikuje i pohvaljuje, pa čak je i legitimno da ne shvataju šta se radi, mada to zadnje najviše govori o percepciji realnosti u kojoj živimo od strane tih ljudi.

Meni je drugi fenomen bitan u celoj priči, koji sam slučajno čuo u komentaru jednog sociologa na stranoj televiziji i momentalno mi napravio mini epifaniju.

Naime, on je objasnio kako se rad centralnog nervnog sistema (CNS), konkretno neurona i sinapsi, menja kad je neko na vlasti, pa je samu vlast poistovetio sa virusom koji napada CNS. I sa medicinske strane čovek je taj fenomen sagledao izuzetno dobro i kreativno, možda je čak i pogodio. Meni je lično još jedan fenomen interesantan u svemu tome. Prateći rad javne uprave u Srbiji, naročito u lokalu, primetio sam da postoji „Stokholmski sindrom“ jednog dela radnika i glavešina koji su direktno upleteni u mrežu zloupotreba institucija u insteresnoj sferi politike i kriminala. Taj sindrom se manifestuje odbranom svih institucija od strane radnika, i to onih koji su najmanje krivi za stanje u kom se nalazimo, ali koji očigledno sede u tom vozu, koji je pogrešan i čije su sve stanice pogrešne.

Taj „politički Stokholmski sindrom“ je u stvari posledica promene svesti posle dugog niza godina „rada“ u javnom sektoru, gde se velika većina ne bi snašla na slobodnom i privatnom tržištu rada, u proizvodnji i sektoru usluga. Da li je to odbrana teritorije po životinjskom i drugarskom principu ili su oni svesni činjenice da su i oni u kompoziciji voza koji nas nigde i ne vozi, to ne znam, mada sumnjam da bi priznali.

Naravno da u svim tim preduzećima i lokalnoj samoupravi rade dobri ljudi, pošteni, pozvavaoci struke i prava, ali oni se najmanje pitaju. Pa tako po Opštinama, javnim preduzećima, ustanovama, gradskoj upravi i svim ostalim delovima imamo ljude koji se gnušaju svega što se radi, a sede tu jer je takvo stanje.

Insteresantno je da ta podela društva, koja je imperativ ove diktatorske vlasti, kao nuspojavu ima i ovu podelu koji sami ljudi rade. Što je deo javne uprave ibahatiji nedodirljiviji, to je podela i otuženost izraženija. Nadmenost u nekim preduzećima kao i otuđenost od života običnog građanina je izraženija više nego ikada.

Da vam Vučić živi i vlada večno, posle njega neće više biti podela, straha. Neće biti nedodirljivih, uvešće se odgovornost pojedinačna i institucionalna.

Kao što jedan moj prijatelj koji celog života kuburi sa poslovima u privatnom sektoru voli da kaže:

Jedno godinu dana bi sve iz javnog sektora prebacio da rade privatno, da se opuste malo i prožive, ne da se zlopate po opštine...

Mislim da je svima jasno šta bi se tada desilo. Odavno smo zreli za jedu reorganizaciju, ali ako ikad dođe do toga, ukoliko želimo kao država i društvo da preživimo, biće bolno po sve, ali neophodno...

Football news:

Bonucci on Juve's draw with Atalanta: We must look at the result. This is how Championships are won
Sterling surpassed Yaya Toure to become Manchester City's 2nd goalscorer in the history of the Premier League
Gasperini on two penalties for Juve: They are above any rules in Italy. Did we have to cut off our hands?
Sarri Pro 2:2 with Atalanta: We played with one of the best teams in Europe right now
Pep Guardiola: Manchester City have won a place in the Champions League on the pitch. I hope that UEFA will allow us to play
Atalanta extended their unbeaten streak to 14 games and is ranked 3rd in Serie A
Ronaldo scored his 27th goal in Serie A, converting a penalty in the game against Atalanta. Immobile has 29 balls