Serbia

SRBI SU TOKOM 4 MESECA KORONE KUPILI VIŠE OVOGA NEGO ZA PRETHODNE 3 GODINE! Nikada ne biste pogodili o čemu je reč!

Opaka bolest koja hara svetom, mnoge je vratila na imanja predaka i uputila ih na poljoprivrednu proizvodnju, pa je prodaja traktora u prijepoljskom kraju veća čak tri puta, nego inače.

„Tokom minula četiri meseca prodato je više traktora i poljoprivrednih mašina nego tokom prethodne tri godine.  Do rasta prodaje došlo jer se veliki broj ljudi vratio na selo i posvetio poljoprivredi. Ali ipak,  ključno  je to što država mnogo ulaže u razvoj poljoprivrede, te se zahvaljujući subvencijama lako dolazi do mašina“, rekao je za RINU, Jovan Radulović vlasnik firme koja se bavi prodajom poljoprivrednih mašina.

rina

 

Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede subvencionišu sa 65% nabavku kompletne poljoprivredne mehanizacije, što je dovelo do naglog skoka prodaje.

„Mi sada imamo problem, jer domaći proizvođači ne uspevaju dovoljno brzo da proizvedu mašine, a one koje nam stižu iz uvoza takođe dugo čekamo. Sada nam je lakše da nađemo kupca za traktor, nego da ga nabavimo od proizvođača", kaže Jovan.

Da je pomoć države od presudnog značaja za nabavku mehanizacije saglasan je i poljoprivrednik Borko Brajović, iz prijepoljskog sela Kula.

rina

 

"Pre mesec ipo sam kupio nov traktor i iskoristio podsticaj države, koja mi je vratila 65% uloženog novca. Da nije bilo te pomoći ne bih se smeo usuditi na taj korak, da nabavim novu mašinu", tvrdi Brajović.

Pored  države svake godine i lokalna samouorava značajna sredstva iz svog budžeta izdvaja za razvoj poljoprivrede. U prijepoljskom kraju nakon ekspanzije malinarastva, sve više poljoprivrednika okreće se stočarstvu ili organskoj proizvodnji zdrave hrane.

Football news:

Ivan Perisic: it was an incredible Year in Bayern. I took three trophies and played in a great team
Leicester can rent Germany defender TA from Bayer. Compensation - 40 million euros
Kevin de Bruyne: would Prefer to score 5 goals and give 5 assists for the season, but win the Premier League
Javi Martinez leaves Bayern Munich. He won the treble twice with the club
Roma received a technical award for a childish mistake-they did not include a 23-year-old player in the adult application. The General Secretary of the club has already quit
The ball with children's drawings will be played in the match for the UEFA super Cup
Barcelona earned the most in the season - 840.8 million euros. Real Madrid - second, Manchester United - third