Serbia

ŠTA ČEKA BALKAN DO 2028. Harvard je objavio detaljnu studiju i evo gde je Srbija

Srbija će se u narednom periodu razvijati brže u odnosu na pojedine tranzicijske zemlje regiona, među kojima je i Hrvatska.

Zaključak proizlazi iz projekcija privednog rasta koje objavljuju stručnjaci sa uglednog američkog univerziteta Harvard, a prema kojima Hrvatska do 2028. godine može očekivati prosečnu godišnju stopu rasta od samo 2,16 odsto, piše hrvatski portal Indeks.

Prema tim prognozama, očekivana prosečna godišnja stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u hrvatskom slučaju biće jedna od manjih u EU.

Foto: screenshot

Među tranzicijskim zemljama veću stopu rasta privrede u narednoj deceniji ostvariće čak i Bosna i Hercegovina, u proseku 4,07 odsto godišnje (gotovo dvostruko više od Hrvatske), te Albanija, 3,38 odsto. I dok se u slučaju BiH i Albanije očekivana brža dinamika privrednog rasta može ponajpre pripisati njihovoj nerazvijenosti, pa time i nižoj osnovici s koje kreću i kod koje se svaki rast privredne aktivnosti više i bolje odražava na ukupne podatke, kod drugih zemalja koje će se razvijati brže od Hrvatske to uglavnom nije slučaj.

A njih ni u tranzicijskom klubu ne nedostaje. Tako, na primer, stručnjaci Harvarda očekuju da će prosečna godišnja stopa rasta BDP-a Slovačke do 2028. godine iznositi 3,28 odsto, Poljske 3,19 odsto, Rumunije 3,03 odsto, a Srbije 2,9 odsto. Bržu dinamiku razvoja u narednoj deceniji će imati i Slovenija, u proseku 2,35 odsto godišnje, kao i Severna Makedonija, 2,26 odsto, te Češka 2,19 odsto.

Znatno brže od Hrvatske nastaviće da se razvijaju i baltičke zemlje - Litvanija, Latvija i Estonija - koje bi sve redom trebale ostvarivati prosečne stope rasta BDP-a između tri i četiri odsto godišnje. To znači da bi iza nas po dinamici razvoja u narednom periodu među evropskim zemljama u tranziciji trebale biti jedino Mađarska i Bugarska, no i one samo neznatno, sa prosečnim godišnjim stopama rasta od 2,06 odsto, pokazuju prognoze stručnjaka s Harvarda.

"Zemlje koje su diverzifikovale proizvodnju u složenije sektore, poput Vijetnama i Kine, najbrže će se razvijati u nadolazećoj deceniji", ocenjuju na uglednom američkom univerzitetu.

Osim Vijetnama i Kine, među zemlje koje će se u narednom razdoblju najbrže razvijati stručnjaci Harvarda ubrajaju i istočnoafričke države - Ugandu, Tanzaniju i Keniju, te Etiopiju, kao i Egipat, Mjanmar (bivša Burma), Kambodžu, Tajland, Maleziju i Indoneziju. Većina njih ostvarivaće stope rasta BDP-a od barem šest odsto godišnje, što će im omogućiti da postanu, a neke od njih to već i jesu, dinamična tržišta u razvoju.

Naravno, zasluge za tako brz razvoj i ovde delom leže u nerazvijenosti tih zemalja, no ipak se ne može sve pripisati samo tom efektu niske osnovice. Dobar deo zasluga, ističu na Harvardu, leži i u diverzifikaciji privredne aktivnosti i u razvoju proizvoda koji se baziraju na novim tehnologijama i imaju veći udeo dodatne vrednosti.

Football news:

Karl-Heinz Rummenigge: Messi can only be stopped if you deprive him of the pleasure of the game
Napoli offered 15 million euros for the Region. Real Madrid wants 25 million^. Real Madrid Defender Sergio Regilon can continue his career in Serie A
Neymar played a great match (despite poor implementation). Tuchel created a convenient environment for him to destroy the pressure of Atalanta
Guillem Balage: Juventus wants to get rid of Ronaldo's salary. It was offered to everyone, including Barcelona
Mbappe thanked the PSG doctors: Don't tell me about the pain
Liverpool presented a turquoise away kit for the 2020/21 season
The President of PSG: Neymar and Mbappe will never go away. They are one of the best players in the world