Serbia

Свечани концерт Балета у част 180 година од рођења Чајковског

На Великој сцени Народног позоришта одржан је свечани концерт Балета у част 180 година од рођења Петра Иљича Чајковског, руског композитора позног романтизма. Програм је реализован уз поштовање свих прописаних мера заштите у вези са епидемијом вируса корона. Солисти Татјана Татић, Јован Веселиновић, Бојана Жегарац, Игор Пастор, Теодора Спасић, Јовица Бегојев и чланови ансамбла Балета извели су делове из балета „Лабудово језеро”, „Крцко Орашчић” и „Успавана лепотица”.

„Лабудово језеро” је први балет Чајковског, писао га је од 1875. до 1876, а премијерно је изведен годину дана касније у Бољшом театру у Москви са неколико пропуста па је коначна верзија Маријуса Петипе и Лева Иванова, која се игра у Народном позоришту, представљена 1895. С друге стране, „Крцко Орашчић” (1891–1892) последњи је балет који је написао Чајковски. Није био много задовољан њиме јер је још на почетку нерадо прихватио понуду да га компонује. А балет који је сматрао својим најбољим делом јесте „Успавана лепотица” (1888–1889), први пут играна 1890. у театру Марински у Петрограду.

Присуствујући концерту у националном театру, који је поздравила овацијама, публика не само да је могла да ужива у раскоши плесних покрета, сценографије и костима уметника на сцени, већ и доживи својеврсну ретроспективу балетског опуса Чајковског.

Football news:

Hans-Dieter flick: I Hope Alaba will sign a contract with Bayern. Our club is one of the best in the world
Diego Maradona: Messi gave Barca everything, brought them to the top. He was not treated the way he deserved
Federico Chiesa: I hope to leave my mark in Juve. We will achieve great results
The Coach Of Benfica: I don't want us to look like the current Barcelona, it has nothing
Guardiola on returning to Barca: I'm happy at Manchester City. I hope to stay here
Fabinho will not play with West ham due to injury
Ronald Koeman: Maradona was the best in his time. Now the best Messi