logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Serbia

Сви путеви воде у Грчку

Туристичка сезона је у јеку, али према првим подацима туристичких агенција и ове године највише туриста из Србије бирало је Грчку за одмор. За Турску и Египат до сада је продато 40 одсто више аранжмана него у истом периоду прошле године. Када је реч о укупном броју туриста према свим дестинацијама, до сада их је пет одсто мање него прошле сезоне, али се коначни подаци могу очекивати када се сезона заврши – каже за наш лист Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција „Јута”.

– Продаја аранжмана за Грчку ове године ишла је слабије све до почетка јула. Ова земља је најпосећенија дестинација, када је реч о гостима из Србије, и мислим да чак и повећање од 40 одсто према Турској и Египту неће много променити ове прелиминарне резултате – каже он. Разлог што је било слабије интересовање за Грчку на почетку сезоне, осим временских прилика, које су многе туристе натерале да одустану од одласка на море у предсезони, јесу и нешто више цене ове године. Сеничић каже да су оне повећане око седам одсто у просеку на свим дестинацијама. Реч је о ванпансионској потрошњи, али и поскупљењу авиопревоза.

– Уколико настави да расте продаја аранжмана за Турску и Египат, а у овом тренутку је 40 одсто већа него прошле године, до краја октобра, до када су уговорени чартери, може се догодити да укупан број путника буде на нивоу прошлогодишње сезоне – објашњава наш саговорник из „Јуте”.

Према подацима туристичких агенција разлог што Египат и Турска и ове године бележе фантастичан раст су приступачне цене и велике погодности које се нуде за породична летовања. Многи хотели су и ове године понудили бесплатан смештај за двоје деце до чак 16 година, а многи су се одлучили за ове дестинације јер је у понуди и најквалитетнији концепт ол инклузив одмора. Многи су ове земље изабрали још током сајамских попуста, када су хотеле високих категорија могли да плате и упола цене за ране резервације.

Када је реч о агенцијама, Сеничић додаје да је њима као удружењу најважније да ове године није било неких већих проблема са агенцијама, а то је битно како би се повратило поверење путника.

– Ми из сектора смо то видели као разлог пада продаје аранжмана. На срећу ове године нисмо имали проблема, осим неких ситних нејасноћа, које су решаване на терену, али не би требало да занемаримо и могућност да су туристи управо због прошлогодишњих догађаја ове сезоне своје одморе организовали самостално, без агенција – каже наш саговорник из „Јуте”.

Он каже да је ове сезоне било на десетине случајева туриста који су самостално организовали одмор и нису били задовољни. Реч је о Грчкој, а грађани су се жалили на неодговарајући смештај, али и цене које су по доласку на дестинацију биле више од уговорене цене.

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO