logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Serbia

Топлана на биомасу отворена у Прибоју

У Прибоју је пуштена у рад топлана на биомасу са капацитетом 1,8 мегавата, коју је са 126 милиона динара финансирала Влада Србије преко Канцеларије за управљање јавним улагањима.

Две основне и две средње прибојске школе и дечји диспанзер грејаће нова топлана која ће као енергент, уместо мазута користити биомасу, дрвну сечку из околних шума.

За град који је годинама у грејној сезони помињан по проблемима с грејањем, то је велики помак, не само када је реч о топлим радијаторима.

"Добијамо пре свега чистији ваздух, квалитетније грејање и добијамо дупло јефтинији енергент него онај који смо до сада користили а то је мазут", истиче заменик председника општине Прибој Саша Василић.

За немачку организацију ГИЗ ово је, после Пирота, други пројекат сличног типа који су технички подржали.

"Главни ефекат није само еколошки или социјални већ отварање радних места дуж тог целокупног ланца испоруке дрвене сечке тако да је карактеристичан и тај развојни део што је поготову циљ нашег програма", наводи Милица Вукадиновић, руководилац ГИЗ ДКТИ програма.

Прибојци планирају да потпуно избаце фосилна горива као енергент за топлане. Зато су већ потписали уговоре са два министарства за изградњу градске топлане од осам мегавата на биомасу већ од наредног пролећа.

Themes
ICO