Serbia

Трамп сматра да може да помилује самог себе

„Имам свако право да помилујем самог себе, али зашто бих то урадио кад нисам учинио ништа лоше”, твитовао је амерички председник, непосредно потврђујући да је, кад је реч о руској афери, у игри чак и ова „нуклеарна опција”.

У јавности се последњих дана много говори о томе да би Доналд Трамп могао да прибегне самопомиловању ако специјална истрага докаже да је између његовог изборног штаба и Москве било дослуха и да се председник мешао у рад државних органа који су испитивали руску аферу. Уједно су адвокати и сарадници америчког лидера отпочели медијску кампању у којој су поручили шефу владе да ће, ако и нађе правни начин да самог себе помилује, истовремено себи потписати политичку смртну пресуду.

Правни саветник шефа државе Руди Ђулијани казао је у интервју за телевизију Ен-Би-Си да председник, по својој прилици, има право и на такву могућност. Ипак, додао је бивши градоначелник Њујорка, Трамп то неће урадити јер „би било незамисливо да председник САД помилује самог себе и вероватно би то одмах довело до импичмента”. Импичмент је поступак за опозив лидера администрације у Конгресу. Да би управо то снашло првог човека владе, сматра и бивши гувернер Њу Џерсија Крис Кристи, који подржава актуелну Белу кућу, али који ипак у интервју за Еј-Би-Си упозорава: „Ако би председник самог себе помиловао, био би подвргнут импичменту.” Порука је јасна – ако самог себе помилујеш, одмах ћеш бити смењен.

ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ

Football news:

Josep Bartomeu: Setien is doing a great job. We have full confidence in him
Pique on La Liga: Barca do not like to fall behind, but we have made every effort to change the situation
Pep Pro 0:1 with Southampton: city liked the Game, but it's not enough to win
Mandzukic is Interesting to Fenerbahce and Galatasaray. It is also claimed by Loco and Milan
Messi wants to finish his career at Barca. Bartomeu believes that Leo will not leave in a year
Gasperini about Atalanta: we Want to reach the Champions League and break the club's record for points in Serie A
Hames can leave Real Madrid for the Premier League for 25 million euros. A year ago, Atletico and Napoli offered 45-50 million euros for him. Real Madrid Midfielder Hames Rodriguez is likely to change clubs at the end of the season