Mateo Salvini, EPA - RICCARDO ANTIMIANI Foto: RICCARDO ANTIMIANI / EPA;

Ministarstvo spoljnih poslova Tunisa pozvalo je danas na razgovor italijanskog ambasadora u znak protesta zbog komentara novog ministra unutrašnjih poslova Italije Matea Salvinija, koji je rekao da ta severnoafrička zemlja ne šalje u inostranstvo "gospodu, već osuđenike".

Ministarstvo je saopštilo da je veoma iznenađeno zbog komentara Salvinija o migracijama između Tunisa i Evrope, preneo je AP.

Kako je ocenilo, primedbe italijanskog ministra pokazuju "nedostatak razumevanja različitih mehanizama koordinacije između službi Tunisa i Italije, koje se bave ovim fenomenom".

Salvini je u nedelju rekao da je Tunis slobodna i demokratska zemlja, koja nije prošla kroz "ratove, epidemije, glad i kugu", a ipak, naglasio je, Tunis "ne izvozi gospodu, deluje da češće izvozi osuđenike", prenosi AP.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova ranije danas je, takođe, rekao da Italija više neće biti "evropski izbeglički kamp" i obećao jače akcije kojima će biti smanjen broj dolazaka migranata, a vraćeni oni koji su već došli.

Pre dva dana Salvini je poručio migrantima da je vreme da odu iz Italije.

"Besplatna vožnja je završena. Vreme je da spakujete svoje stvari", rekao je Salvini na jednom skupu u severnoj Italiji.