odlazak putovanje shutterstock 1028616283 Foto: shutterstock

Poslušajte vest preko audio fajla

Pandemija korona virusa i s njom povezana najveća kriza aviosaobraćaja znatno je uticala na poslovne rezultate i bečkog aerodroma (Flughafen Wien). U prvom kvartalu ove godine kriza se drastično odrazila na obrt, ali i broj putnika.

Ograničenja putovanja i ukidanje letova od januara do marta odrazili su se smanjenjem broja putnika na bečkom aerodromu za oko 19 odsto, a u aprilu to smanjenje dostizalo je i skoro 100 odsto. Obrt je u prvom kvartalu pao za 9 odsto, na 161,4 miliona evra, a neto rezultat je umanjen za 36,6 odsto, na 16,1 miliona evra, navodi se u saopštenju aerodroma.

 Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA;

Direktor aerodroma Beč Ginter Ofner poručuje da će aerodrom u svakom slučaju prebroditi ovu krizu zahvaljujući preduzetim merama štednje, osiguranja likvidnosti, kao što je skraćeno radno vreme svih zaposlenih, smanjenje troškova i odlaganje velikih investicija.

Koliko dugo će ova krizna faza još trajati i kako će se dalje razvijati, prema njegovim rečima, ne može se trenutno proceniti.

"Prve najave aviokompanija za leto nas čine optimističkim, ali će trebati još vremena dok se aviosaobraćaj ne vrati na nivo poslednjih godina"“, kazao je Julijan Jeger, drugi direktor bečkog aerodroma.

U prvom kvartalu se broj putnika pozitivno razvijao u januaru i februaru, a nakon toga je pad iznosio "svega“ 19 odsto, odnosno oko 4,9 miliona putnika manje.

Isto tako je opao i broj avionskih kretanja za 14 odsto, na 48.613 poletanja i sletanja.

U aprilu je broj putnika pao na 12.632, što je smanjenje od 99,4 odsto, a i kretanje aviona je opalo za 95,8 odsto, dok je kod tereta zabeleženo smanjenje od oko 38,2 odsto.