Serbia

U ovom gradu građanima je javno preduzeće šest godina nezakonito OTIMALO NOVAC, iz gradskog budžeta sada im vraćaju MILION EVRA

Rešenje o naplati "matične evidencije" iz 2014. godine, koje nije bilo usklađeno za zakonom, potpisao je tadašnji gradonačelnik Veroljub Stevanović, kaže direktorka JSP "Kragujevac" Snežana Ćirković.

Na stotine Kragujevčana svakog dana hrli ka Javnom stambenom preduzeću "Kragujevac", ne da bi platili komunalne račune nego da bi dobili 1.764 dinara, koliko im, ispostavilo se, duguje ova gradska firma. Za one koji se umore čekajući u dugačkom redu postavljene su klupe ispred ulaza, a zbog velikih gužvi i opasnosti od širenja korone službenici preduzeća odnedavno zvone i na kućna vrata, donoseći pripremljenu dokumentaciju. Od 31. jula kada je gradsko veće donelo odluku da se potrošačima vrati novac, sporazum sa JSP potpisalo je 2.300 Kragujevčana, piše "Politika".

Izmišljena naknada

JSP "Kragujevac" od 2003. godine rukovodi sistemom objedinjene naplate, koji podrazumava naplatu svih komunalnih usluga, osim one koju pruža gradsko preduzeće "Vodovod i kanalizacija". Na računima je prikazan trošak za grejanje, odnošenje smeća, svojevremeno se tako plaćala ekološka taksa, danas su u sistemu objedinjene naplate pojedine stambene zajednice, ali se 2014. godine pojavila i sasvim čudna stavka, šifrovana kao "naknada za vođenje matične evidencije korisnika usluga".

Po ovoj stavci, Kragujevčani su zapravo bili u obavezi da po ceni od 49 dinara mesečno plaćaju pripremu i štampanje računa koji su im slati na kućne adrese, iako je reč o posve uobičajenom poslu kancelarijskih službenika jednog preduzeća koje se dotira iz gradskog budžeta. Jednostavno rečeno, da računi nisu štampani ne bi ni mogli da budu naplaćeni, ali je JSP "Kragujevac" očito imalo nameru da dodatno zavuče ruku u džepove građana, ne dajući im pravo objašnjenje šta znači "matična evidencija".

Šest godina bili izloženi nepotrebnom trošku - samo tri mogu da "naplate"

Ne samo da su Kragujevčani punih šest godina bili izloženi nepotrebnom trošku već se ovog leta ispostavilo da je i samo rešenje o naplati "matične evidencije" bilo protivzakonito. Novoj vlasti nije preostalo ništa drugo nego da poništi rešenje iz 2014. godine, ali je doneta odluka da se Kragujevčanima, umesto za šest, vrati novac samo za tri godine. Budući da JSP ima 60.500 korisnika, iz budžeta grada će za ovu namenu morati da bude izdvojeno bezmalo milion evra, preciznije 107 miliona dinara.

- Rešenje o naplati "matične evidencije" iz 2014. godine, koje nije bilo usklađeno za zakonom, potpisao je tadašnji gradonačelnik Veroljub Stevanović. Prema mišljenju gradskog pravobranioca, naknadu štete građanima moguće je izvršiti samo za tri godine - kaže direktorka JSP Snežana Ćirković.

Kragujevčani spremaju tužbe

O vraćanju novca bruji ceo grad, ali pojedini Kragujevčani ne žele da im na račun bude uplaćeno samo 1.764 dinara, koliko im sleduje za predviđene tri godine već žele da tuže JSP i naplate dug za celih šest godina. Pošto su se neki već obratili svojim pravnim zastupnicima, usledila je reakcija gradskog pravobranioca Branka Petronijevića koji je uputio pritužbe advokatskim komorama Kragujevca i Srbije.

- U gradu su se pojavili pamfleti sa brojevima telefona pojedinih advokata u kojima se na krajnje neprimeren način nude usluge za ostvarivanje prava građana pred kragujevačkim Osnovnim sudom, u nameri da se kroz povećanje troškova postupka ostvari lična korist. To je suprotno članu 24. Zakona o advokaturi i članu 17. Kodeksa profesionalne etike advokta - navodi pravobranilac Petronijević.

Kako stvari stoje, kragujevački budžet bi se zbog nezakonite naplate "matične evidencije" mogao suočiti sa mnogo većim izazovima nego što je planirala tek izabrana vlast. Tim pre što JSP "Kragujevac", prema rečima direktorke Ćirković, nije propisalo vremenski rok u okviru kojeg su građani obavezni da sklope sporazum o vraćanju novca.

Football news:

Barcelona are concerned about the shape of the Target. The club believes that he did not work enough on vacation
Laporte was supported by van Dyck: Sorry, bro. No joy, even though we are rivals
Lautaro Martinez: Messi is the best in the world. He is always one step ahead of the rest
The Atletico stadium was painted pink as part of the campaign to fight breast cancer
Frank Lampard: nothing comes easy in the Champions League. This is a great platform to learn new things
Ronaldo was not included in the Juve bid for the match against Dynamo Kyiv
Bruno on the role of captain: I didn't expect it. Tomorrow it's not about me, it's about the team. Everyone should be a leader