Serbia

U petak sastanak vlada iz Prištine i Tirane

Vlade iz Tirane i Prištine održaće sutra zajednički sastanak u glavnom gradu Albanije i tom prilikom potpisati 14 sporazuma i memoranduma o saradnji.

Ilustracija: Depositphotos/ sezerozger

Ilustracija: Depositphotos/ sezerozger

U saopštenju albanske vlade, kako prenose prištinski mediji, najavljeno je da će se sastanak održati 2. oktobra u "Palati kongresa".

Tokom sastanka premijeri Edi Rama i Avdulah Hoti potpisaće Zajedničku izjavu dve vlade koja će preporučiti Skupštini Kosova i Skupštini Albanije nadzor nad sprovođenjem sporazuma potpisanih između dve vlade.

Kako je ranije saopšteno iz Vlade Kosova na sastanku će biti potpisano i 14 drugih sporazuma i memoranduma, među kojima i dodatni protokol Sporazuma o saradnji u oblasti zdravstva između ministarstava dve zemlje za prevazilaženje COVID-19 kao i zajednički godišnji kalendar kulturnih događaja između Ministarstva kulture, omladine i sporta dve zemlje.

Biće potpisan i sporazum o koprodukciji filma i o saradnji između Ministarstva kulture, omladine i sporta Kosova i Ministarstva kulture Albanije.

Sporazum između Vlade Kosova i Saveta ministara Albanije o saradnji i uzajamnoj pomoći u slučajevima prirodnih i drugih katastrofa je sledeći sporazum, dok će dve vlade potpisati i Sporazum o saradnji između Ministarstva rada i socijalnog staranja Kosova i Ministarstva finansija i ekonomije Albanije za mobilnost na radu kao i memorandum o saradnji između Ministarstva obrazovanja i nauke Kosova i Ministarstva obrazovanja, sporta i omladine Albanije za Zajedničku digitalnu platformu preduniverzitetskog obrazovanja.

Takođe će biti potpisan i protokol o izmenama i dopunama Sporazuma o saradnji između Vlade Kosova i Saveta ministara Albanije za međusobnu saradnju u oblasti bezbednosti kao i Memorandum o saradnji za uspostavljanje 5G digitalnog koridora i olakšavanje kretanja u budućnosti između Ministarstva ekonomije i životne sredine Kosova i Ministarstva za infrastrukturu i energetiku Albanije.

Među dokumentima koje će potpisati predstavnici dve vlade su i Sporazum između Vlade Kosova i Saveta ministara Albanije o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na porez na dohodak i kapital i o sprečavanju fiskalnih utaja, kao i Sporazum između Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore Kosova i Ministarstva evropskih i spoljnih poslova Albanije o osnivanju Radne grupe za uspostavljanje Zajedničkog fonda za podršku Preševskoj dolini.

Sledeći sporazum koji će biti potpisan je memorandum o saradnji između Ministarstva za infrastrukturu Kosova i Ministarstva za infrastrukturu i energetiku Albanije o saradnji u oblasti železničkog saobraćaja i između dve vlade o primeni uzajamnih olakšica u carinskim postupcima, odnosno o kontroli ulaska i izlaska robe.

Zajednički sastanak 2. oktobra biće šesti zajednički sastanak dve vlade.

Prvi zajednički sastanak održan je 11. januara 2014. godine u Prizrenu i njime su predsedavali tadašnji premijeri Kosova i Albanije, Hašim Tači i Edi Rama.

Football news:

Hans-Dieter flick: I Hope Alaba will sign a contract with Bayern. Our club is one of the best in the world
Diego Maradona: Messi gave Barca everything, brought them to the top. He was not treated the way he deserved
Federico Chiesa: I hope to leave my mark in Juve. We will achieve great results
The Coach Of Benfica: I don't want us to look like the current Barcelona, it has nothing
Guardiola on returning to Barca: I'm happy at Manchester City. I hope to stay here
Fabinho will not play with West ham due to injury
Ronald Koeman: Maradona was the best in his time. Now the best Messi