Serbia

УН: Либан би могао да остане без хлеба за две и по недеље

УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ - Либан би могао да остане без хлеба за око две и по недеље, јер 85 одсто жита долази кроз бејрутску луку, уништену у експлозији прошлог уторка.

То је изјавио директор Агенције УН за храну (ФАО), Дејвид Бизли, и навео да је „веома, веома забринут”.

Бизли који у Бејруту процењује штету од експлозије у луци 4. августа и изгледе за опоравак, додао је да верује да би лука могла поново да проради већ овог месеца.

На онлајн скупу УН о хуманитарној ситуацији у Либану после експлозије, Бизли је рекао да је његов тим утврдио да би, упркос последицама експлозије, лука „могла да буде функционална на привременој бази”.

„У сарадњи с војском Либана, верујемо да можемо да очистимо део те површине. Спуштаћемо авионима пуно опреме, радићемо све што можемо”, навео је Бизли, извршни директор ФАО, преноси Бета.

Он је казао да се састао с министрима у Влади Либана, која је касније данас поднела оставку, и рекао им да је Уједињеним нацијама потребна „апсолутна сарадња, без препрека” јер су људи на улицама гневни.

По наводима либанске државне телевизији, данас су први пут од експлозије у бејрутску луку упловила два брода, од којих је један донео жито.

Шеф синдиката лучких радника, Бечара Асмар, рекао је да, пошти су силоси за жито уништени експлозијом, жито директно пребацивати с бродова у камионе у делу луке који није оштећен.

Бизли, извршни директор Светског програма за храну, рекао је да брод са 17.500 метричких тона пшеничног брашна треба да стигне у Бејрут у року од две недеље и да ће то Либанце снабдети хлебом за 20 дана.

Потом стиже 30.000 тона пшенице, а затим још 100.000 тона у наредних 60 дана, рекао је он.

У експлозији 2.750 тона амонијум-нитрата, шест година ускладиштеног у луци без мера предострожности, погинуло је 220 особа, а повређено 6.000, 110 људи је нестало, а 300.000 је без крова над главом.

Либанци који дуже време оптужују политичку елиту за корупцију, немар и лоше управљање, претходних дана су поново изашли на масовне протесте, захтевајући реформе.

Football news:

Barcelona announced Suarez's move to Atletico
Barcelona will receive 2 million euros for the transfer of Suarez in the seasons when Atletico reaches the 1/4 finals of the Champions League
Chelsea's newcomers came off in the League Cup: Havertz scored a hat-trick (the first of his career), Chilwell an assist, Silva played an hour
Manchester United will lose 139.39 million pounds if the Premier League season is held without spectators - the most in the League
Ruediger - Barcelona's priority transfer target
Arsenal have won 6 matches in a row
Inter midfielder vesino is In talks with Napoli. He was offered to Zenit