Serbia

Voće koje leči rak? (VIDEO)

Bobičasto voće koristi se za prevenciju, ali i borbu protiv kancerogenih ćelija

Lekari su mešavinu lekova i bobičastog voća već testirali na primeru kancera pankreasa. Rak pankreasa je težak za tretiranje jer se rapidno širi.

Studija je pokazala sledeće: pri korišćenju kombinacije leka gemcitabima i bobičastog voća, ubijeno je više kancerogenih ćelija nego kada su samo korišćeni medikamenti. 

- Još je rano reći da li bobičasto voće utiče na suzbijanje kancerogenih ćelija i da li je moguće izlečiti se samo njime -rekao je Henri Skovfort, jedan od naučnika.

Neke od namirnica koje umanjuju rizik od pojave raka:

BOROVNICA

Borovnice su odličan izvor vitamina C i K, mangana i dijetalnih vlakana. Smatra se da borovnice među voćem imaju najviše antioksidativne moći, uglavnom zbog svojih mnogobrojnih fitohemikalija (antocijana, katehina, kvercetina i drugih flavonoida) kao i elaginske kiseline, koja ima antikancerogeno dejstvo koje može da uspori rast i širenje ćelija raka.

BRUSNICA

Jedna porcija brusnica obezbeđuje najmanje 10 odsto preporučene dnevne količine vitamina C i vlakana. Vitamin C štiti DNK ćelija i sprečava stvaranje kancerogenih materija. Brojne studije pokazale su da brusnice smanjuju rizik od raka dojke, debelog creva, prostate i pluća i podstiču neke druge ćelije raka na samouništenje. Sadrže beta-karoten, vitamin C, kalijum, kalcijum i magnezijum. Imaju visoku antioksidativnu moć, čiji je izvor u fitohemikalijama flavonoidima, uključujući antocijan i proantocijanidine, koji sprečava prianjanje bakterije Ešerihije koli na zidove bešike.

pixabay.com

TREŠNJE / VIŠNJE

Laboratorijska istraživanja o grupi jedinjenja koja sadrže trešnje, pod nazivom antocijanini, su opsežna. Pokazalo se da u laboratorijskim uslovima antocijanini sprečavaju rast ćelija raka i stimulišu njihovo samouništenje, bez uticaja na zdrave ćelije. Ovi spojevi pokazuju i protivupalna i jako antioksidativno delovanje. Visok udeo vlakana takođe smanjuje izloženost stanica creva kancerogenim materijama.

Pored ovih, namirnice koje su veoma delotivorne i korisne u borbi protiv kacera su: brokoli, jabuke, zrnca kafe, lan, grejpfrut, mahunarke, orasi,bundeva, soja, beli luk i paradajz. 

Football news:

Ribery about the robbery: the Fans and Florence to support me. Fiorentina forever!
Vinicius tested negative for the coronavirus. He will be able to play with Alaves
The tournament-the return of MLS-is still a failure. Spend in Florida (7-11 thousand cases per day), players are afraid of the virus and complain about food
Zinedine Zidane: I'm Tired of saying that real have not won anything yet. Ahead of the next final
David Silva: I will miss Manchester City💙
Giovanni Simeone: I Would like to play under my father's guidance. I dream of Atletico
Van der Vaart on Maguire: he tells his wife every day: I screwed up, but I still get paid a lot