Serbia

ZVANIČNO UTVRĐEN UZROK ATOMSKE EKSPLOZIJE U BEJRUTU: Detonirano 2.700 šalitre, zbog banalnog razloga srušeno POLA GRADA!

U blizini luke u Bejrutu, najnaseljenijem delu grada, odjeknula je snažna eksplozija. Prema još nepotvrđenim informacijama, ubrzo zatim se začula i druga jaka eksplozija.

Prvi čovek službe bezbednosti Libana general Abas Ibrahim na mestu eksplozije demantovao je verziju o detonaciji pirotehnike i izjavio ja se radi o drugim eksplozivnim sredstvima koja su bila skladištena dugo vremena.

„To što se desilo nije ekplozija pirotehnike, već nekih drugih eksplozivnih sredstava koja su skladištena duži vremenski period“, rekao je Ibrahim.

Libanska televizija „LBC internešenal“ kasnije je objavila da je u luci eksplodiralo 2.700 tona kalijum nitrata (šalitre).

„Za vreme zavarivanja otvora kroz koje bi kriminalci mogli da izvrše krađu, došlo je do detonacije tereta uskladištenog u luci sa 2.700 tona kalijum nitrata – šalitre“, prenela je televizija preliminarne nalaze policije.

foto: EPA/Wael Hamzeh
foto: EPA/Nabil Mounzer

Arapski mediji javili su da su danas u strahovitoj eksploziji takođe povređene supruga i ćerka libanskog premijera Hasana Diaba.

Prema najnovijim podacima, poginulo je najmanje 50, a povređeno više od 2.700 ljudi.

Kalijum nitrat je oksidans, koji se od davnina koristi za pravljenje baruta. Takođe se u pirotehnici koristi i mešavina KNO3 sa šećerom u razmeri 1:1 za pravljenje dima. Do početka XX veka koristio se za dobijanje azotne kiseline. Sada se uglavnom koristi za produkciju kalijum nitrita, kao đubrivo (sadrži 13% azota i 45% kalijum oksida), i za konzerviranje hrane (E252).

(Kurir.rs / Sputnik)

Football news:

Prokhorov denied information about wanting to buy Manchester United
Tiago said goodbye to Bayern: This is the most difficult decision of my career. I need new challenges
Bale and Regilon will fly to London today to complete transfers to Tottenham
We have found a club in the Bundesliga that will prevent Bayern from becoming Champions. More precisely, it was put together by the Players from Dortmund and Leipzig, the management from Gladbach, the sponsor from Hertha
Bruno is the best player of the season at Manchester United according to the fans. It came in January
The team with the sponsor sperm Accelerator played in the Europa League. And this is just one of the 15 logos on the t-shirt
Pochettino on the words about Barca and the farm: I spoke with irony and probably went too far. What is said is said