Slovenia

'Če bo ideoloških tem preveč, ne prisegam na to, da v koaliciji vztrajamo do konca'

Pivčeva je v oddaji 24UR ZVEČER povedala, da bi lahko bil Janšev sporen tvit o Srebrenici in njegova nepripravljenost, da se zanj opraviči, pomembna prelomna točka za sodelovanje Desusa v koaliciji. Kot pravi, ne prisega na to, da do konca vztrajajo v koaliciji, če bo ideoloških tem preveč, oziroma če bodo te onemogočale sodelovanje. Kot poudarja, bo končna odločitev o prihodnosti Desusa v tej koaliciji seveda odvisna od organov stranke.

Predsednica stranke Desus Aleksandra Pivec je v oddaji 24UR ZVEČER ponovila, da je  tvitanje Janeza Janše  ob 25. obletnici srebreniškega genocida popolnoma neprimerno in blati ugled Slovenije v tujini. Dejala je, da je prepričana, da bi moral predsednik vlade to izjavo 'potegniti nazaj in se zanjo opravičiti'. A predsednik vlade tega danes ni storil in vztraja.  

Del opozicijskih poslancev zapustil sejo, ker se Janša ni opravičil za tvit o Srebrenici

Na vprašanje, če bodo zato razmislili o odhodu iz koalicije, je Pivčeva dejala: "Čeprav smo v koalicijo stopili v prepričanju, da bomo v njej delovali v smeri izpolnjevanja vsebinskih zavez, se  iz dneva v dan nabira vedno več ideoloških vsebin. Mislim, da pa je ta pomembna prelomna točka, o kateri se bo treba v prihodnosti pogovarjati. Menim, da bo to predmet pogovorov tudi znotraj stranke. Prav gotovo bom o tem govorila tudi na sestanku predsednikov koalicije. Večkrat sem že pozvala predsednika vlade, naj ne odpira teh tem, saj rušijo dobro delo, ki ga opravljamo."  

Aleksandra PivecFOTO: Bobo

"Desus v osnovi ni ideološka stranka, zato menim, da sodi v vsako vlado. Nismo vstopili v koalicijo, zato da bi  omogočili koalicijo, ampak zaradi naše državnotvorne drže. Takrat je bil izjemno težek čas," je odgovorila na očitek, da bi brez podpore Desusa Janša takšne tvite pošiljal le kot opozicijski poslanec ne pa kot predsednik vlade.  

Na očitek, da Desus pelje preveč v desno, je Pivčeva odgovorila, da te očitke strogo zavrača: "Stranke ne peljem nikamor v desno, odločitev organov stranke je bila jasna, to ni bilo moje osebno mnenje. Sodelovanje znotraj koalicije torej ni moja volja, ampak volja stranke. Tudi meni ni lahko delati v teh okoliščinah, ampak prisegam na to, za kar smo v to koalicijo sploh vstopili. Seveda pa ne prisegam, da tu vztrajamo do konca, če bo preveč ideoloških tem, ki bodo onemogočale sodelovanje."Na očitke večih odborov stranke, da Desusa ne vodi na pravi način, odgovarja: "Sama sem pokrajinske odbore opravila in nisem slišala skeptičnosti do načina vodenja ali sodelovanja v koaliciji,  saj se vsi zavedamo, da je bila to kolektivna odločitev. Naslednja odločitev bo seveda tudi odločitev organov. Do trenutka, ko bo odločitev padla, bom delala to, za kar sem se  zavezala stranki. Če pa bo odločitev  v prihodnosti drugačna, jo bom spoštovala. "  

Izvršilni odbor stranke na njeno željo že pred parlamentarnimi počitnicami

"Sestanek o tem naj bi se zgodil avgusta, vmes pa bomo zagotovo sklicali izvršilni odbor stranke, ki je manj številčen in bomo o tem na moj sklic razpravljali že pred parlamentarnimi počitnicami. Takrat bo verjetno stališče izvršilnega odbora že pokazalo smer, o kateri predstavniki razmišljajo. Seveda pa bomo svet stranke sklicali takoj, ko bo mogoče,"je pojasnila.

"Še enkrat  poudarjam, da če bo  prevladala odločitev, da je preveč ideoloških tem in da ne moremo vztrajati v  tej koaliciji, bomo o tem zagotovo razpravljali na svetu stranke. Odločitev bom  potem prepustila tistim, ki v organih stranke sodelujejo," je zatrdila.

Football news:

Nagelsmann on rejecting Real Madrid in 2018: I Didn't think going there was the right move
Ole Gunnar Solskjaer: We will see a better Pogba in the coming seasons. He is approaching the peak
Lothar Matteus: Bayern need to make a lot of mistakes to lose to the current Barca
Pedro said goodbye to Chelsea: it Was an honor to play for the club and be a member of a big family
Tammy Abraham: Lewandowski is the best striker in the world
Dinamo Brest will play Astana, Celtic will play CR Reykjavik in the 1st round of Champions League qualification
Ronaldo can move to PSG. Mendes communicated with Leonardo (Foot Mercato)