Slovenia

Deseti ArtEko je pred vrati

Deseti ArtEko je pred vrati
Deseti ArtEko je pred vrati

V soboto, 6. julija, se je v Peklu pri Šentjanžu v organizaciji Turističnega društva Šentjanž in Zavoda MUK Qra z delovno razstavo zaključil že deveti ArtEko Šentjanž. Tudi tokrat so ob izviru stoletne vode na domačiji Felicijanovih v osrčju še precej neokrnjene narave ustvarjali in se družili umetniki od blizu in malo dlje.

Udeleženci letošnjega ArtEko dogodka so bili Jože Šubic iz Maribora, Tatjana Mijatovič iz Radencev, Mojca Lampe Kajtna iz Šentjerneja, Ana Jazbec, Matic Svažič, Nena Bedek in Vladimir Leben iz Sevnice, Mojca Marija Vilar iz Domžal, Tone in Judith Zgonec iz Boštanja ter Toni Vučajnk iz Dobove. Strokovno je že tradicionalno nad dogajanjem bdela in bila tudi glavna organizatorica Jerca Šantej iz Sevnice. Tudi tokratni ArtEko je iz ekološkega vidika podkrepil in se družil z umetniki okoljevarstvenik in publicist Anton Komat.

Ustvarjalci so se vroče sredino popoldne zbrali na gradu Sevnica, kjer jih je Rok Petančič popeljal po grajskih sobanah in jim predstavil okuse grajske vinske kleti. Vse skupaj je prišla pozdravit tudi direktorica Zavoda KŠTM Mojca Pernovšek. Pozno popoldne se je druženje nadaljevalo na domačiji Felicijan, kjer je udeležence pričakala dobrodošlica članic Turističnega društva Šentjanž. Sledili so nadvse kreativni trije dnevi, ko so ustvarjalci ustvarjali na temo četrtega naravnega elementa. Osrednja tema letošnjega ArtEka je bil namreč ZRAK. Nastala so nadvse bogata in sporočilna dela, ki so si jih obiskovalci lahko ogledali na delovni razstavi v soboto zvečer. Otvoritve, ki so jo glasbeno obogatili Andrej Fon, Aleš Žumer in Vladimir Leben, sta se udeležila tudi predsednik KS Šentjanž Boštjan Repovž in direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj, ki sta navzoče na dogodku tudi nagovorila.

Za izvedbo predjubilejnega ArtEka se moramo tudi letos iz srca zahvaliti družini Felicijan, ki je ponovno prijazno odstopila svoj dom umetnikom, ki so, kot so tudi tokrat povedali, doživeli raj v Peklu. Žal nas je v letošnjem letu na pragu stotega rojstnega dne zapustila gospa Terezija Felicijan, ki smo jo poimenovali kar za največjo podpornico kulture v naši občini, a prepričani smo, da nas navdušeno opazuje iz raja in nas polni z »eko energijo« kot nas je z njo polnila za časa svojega življenja.

Lepa hvala tudi Centru za krepitev zdravja pri Zdravstvenem domu Sevnica in medicinskima sestrama Jožici in Mojci, ki sta prišli v četrtek v Pekel izvesti preventivno delavnico merjenja krvnega tlaka in krvnega sladkorja. Tudi letošnje sodelovanje je bilo med umetniki zelo dobro sprejeto in dobrodošlo ter je prijetno popestrilo ustvarjalno vnemo.

Seveda pa ArtEko ne bi uspel, kot je, brez pridnih rok članic Turističnega društva Šentjanž, podpore članov Zavoda MUK Qra, Gostilne Repovž ter seveda domačinov, ki so naključno obiskovali in prišli opazovat dogajanje v Peklu.

Vsa dela letošnjega dogodka bodo, kot je to že običajno, na ogled tudi zadnjo nedeljo v septembru na dan Šentjanške tržnice na razstavi na prostem na Repovževi štali. Če ne prej, povabilo v Šentjanž konec septembra torej velja.

Petra Majcen
Foto: Judith Zgonec

Football news:

Ole Gunnar Solskjaer: no One wins alone, unless you're Maradona
Ocampos on Messi: you Look at him as a God, but he is real. Leo helps the players
Solskjaer on the martial-Rashford-Greenwood trio: Nothing new for Manchester United. Remember Ronaldo, Rooney and Tevez?
Josep Bartomeu: Barcelona have won La Liga 8 times in 11 years. Historic achievement
Lineker on the CAS decision on Manchester City: it's Hard to know what will happen to the FFP rules after this
Holand's busy holidays: first I sawed trees with my father, then I had a fight with a security guard at a night club
Tebas on Manchester City's participation in European competitions: CAS does not meet the arbitration standards