Predsednica DeSUS-a in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, v ozadju vodja poslancev Franc Jurša in na desni minister za zdravje Tomaž Gantar. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Predsednica DeSUS-a in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, v ozadju vodja poslancev Franc Jurša in na desni minister za zdravje Tomaž Gantar. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Pivčevi je pet poslancev DeSUS odreklo podporo in jo po očitkih, ki nanjo letijo zaradi nejasnih plačil ob gostovanjih po Sloveniji, v začetku tedna pozvalo k nepreklicnemu odstopu. Če tega ne bo storila, svet stranke pozivajo, da ji izreče nezaupnico.

Pokrajinski odbor DeSUS-a južna Primorska za odstop Pivčeve

Za takšen poziv so se v četrtek zvečer odločili tudi v strankinem pokrajinskem odboru južna Primorska, kjer ocenjujejo, da predsednica med člani in v javnosti ne uživa več osebnega ugleda, s čimer krni tudi politični ugled stranke, je na Twitterju sporočil predsednik odbora in sveta stranke Tomaž Gantar.

Kot je Gantar napovedal že pred tem, se bodo člani sveta sestali do 25. avgusta, morda že prihodnji teden. A datum seje še ni znan. Svet stranke bo po pričakovanjih odločal o zaupnici Pivčevi.

Ali bi predlog vodstva in izvršnega odbora za izredni kongres, ki naj bi ga danes po pričakovanjih sprejeli, glasovanje o zaupnici kakor koli spremenil, je težko reči. Vse je v rokah članov sveta, je v sredo dejal Ujčič.

Gantar pripravljen prevzeti vodenje do kongresa

Gantar, čigar podporo je Pivčeva izgubila, je v primeru nezaupnice članov sveta Pivčevi pripravljen prevzeti vodenje stranke do kongresa, če bodo člani sveta tako odločili.

Medtem se je odprlo vprašanje, kako lahko dogajanje v DeSUS vpliva na stabilnost vladne koalicije. Vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša je tudi premierja Janeza Janšo v ponedeljkovem pogovoru seznanil s tem, da se v stranki ukvarjajo "s predsednico stranke, in ne ministrico ali koalicijo". Premier meni, da mora DeSUS, če je res samostojna stranka, zadevo rešiti brez vpliva drugih.