Slovenia

Dežman: Če obsojamo zločine v Srebrenici, obsojamo tudi zločine v Kočevskem rogu in drugod pri nas

0

termometer

0

termometer

Predsednik vladne komisije za prikrita grobišča je ob obletnici genocida v Srebrenici spomnil na žrtve povojnih pobojev v Sloveniji.

V petek so novomeški jamarji, arheologa dr. Uroš Košir in Marko Pečovnik ter antropologinja dr. Petra Leben Seljak začeli z raziskavo kraškega brezna v Kočevskem rogu, kjer sta jamarja naletela na človeške posmrtne ostanke.

jama Kočevski rog Foto: Marko Pečovnik "Gre za posmrtne ostanke vsaj 35 oseb, moških, morda je med njimi ena ženska, po stanju v jami lahko sklepamo, da bo v nadaljevanju ekshumiranih vsaj še nekaj deset oseb," je sporočil Jože Dežman, predsednik vladne komisije za prikrita grobišča. Dežman domneva, da gre za eno od še neodkritih morišč v Kočevskem Rogu, kjer so posmrtni ostanki predvsem nekdanjih več tisoč pripadnikov novomeške domobranske skupine.

Ob tem je Dežman izpostavil, da danes obeležujemo 25 let od genocida v Srebrenici. "Če obsojamo zločine nad vojnimi ujetniki in civilisti v Srebrenici, potem obsojamo tudi zločine nad vojnimi ujetniki in civilisti, ki jih odkrivamo v Kočevskem rogu ter drugod po Sloveniji," je zapisal, "republika Slovenija naj v tem globalnem procesu tranzicijske pravičnosti še naprej aktivno sodeluje."

Preberite še:

Srebrenica
Srebrenica
Novice Četrt stoletja od najhujšega zločina po drugi svetovni vojni

Football news:

Matteus on Levandovsky: This is not just the best player in the world. His character and will are unique
Messi trained with a bandage on his left leg. This is a precautionary measure, he will play against Bayern
Karl-Heinz Rummenigge: Neuer is world-class, and Ter Stegen is on the way to it
Chelsea are stepping up negotiations for Havertz after Bayer's relegation from the Europa League, Cech is involved in them
Messi bought a penthouse in Milan. It was reported that Inter is Interested in the player
Real advance refund the Youngster of rental Sociedade. Zidane is impressed with his performance
Barys 20 days before the start of the KHL: they do not know where to play, Legionnaires are cut off from the team