Slovenia

Dobrodošli doma 2018 gostijo Brežice

Letošnja prireditev za Slovence iz zamejstva, sveta in domovine, ki poteka pod okriljem Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, bo v soboto, 16. junija, v Brežicah.

brežice

Dogodek, ki bo v Brežicah, je namenjen druženju Slovencev iz sveta z rojaki iz matične domovine. Foto: Arhiv Novice Svet24

Kot je v imenu organizatorja povedala Andrejka Majhen, so Brežice kot zgodovinski biser arhitekture v letu varovanja kulturne dediščine več kot primerno prizorišče za tovrstno prireditev, namenjeno rojakom zunaj meja Slovenije. Poleg tega brežiška občina Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu izdatno pomaga pri organizaciji dogodka. Na Uradu verjamejo, da bodo slovenski rojaki iz tujine v Brežicah in okolici doživeli pristno Slovenijo, v vseh razsežnostih.

Andrejka Majhen

Vodja kabineta ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Andrejka Majhen

VELIKO DRUŽENJA ...

Začelo se bo že dopoldne, s predavanji, razstavami ter obiskom turističnih in kulturnih društev, ki bodo v sodelovanju s krajevnimi skupnostmi gostila naše rojake iz tujine. Domačini jim bodo med drugim predstavili kulinariko, običaje in tradicionalne obrti svojega kraja. V Brežicah in okolici si bodo obiskovalci lahko ogledali tudi kulturnozgodovinske znamenitosti, prisluhnili izjemnemu zamejskemu alpinistu Romanu Benetu, prvič pa bodo predstavljena izbrana nagrajena dela natečaja Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu za diplomska, magistrska in doktorska dela na temo zamejstva ter izseljenstva.

... PETJA IN PLESA

Za bogat kulturni program bodo s svojo dejavnostjo poskrbela tudi slovenska društva iz desetih držav in z vsaj 300 nastopajočimi. Osrednji dogodek se bo začel ob 17. uri v gradu Brežice, kjer bodo nastopili: iz Srbije Društvo Slovencev Triglav iz Subotice; iz Hrvaške Folklorna skupina KPD Bazovica z Reke, Slovensko kulturno društvo Ajda iz Umaga in Mešani pevski zbor Encijan SKD Istra iz Pulja; iz Makedonije Gledališka skupina Slovenskega združenja France Prešeren Skopje; iz Avstrije MePZ slovenskega prosvetnega društva Bilka iz Bilčovsa; iz Bosne in Hercegovine Slovensko združenje meščanov »Jožef Špringer« Kakanj; iz Nemčije Slovensko kulturno in športno društvo Drava iz Augsburga ter iz Argentine Slovenski pevski zbor iz Mendoze. Rabljene knjige slovenskih pisateljev, ki jih je v Cankarjevem letu v okviru akcije »Podarimo knjigo, podarimo slovensko besedo« zbiralo Komunalno podjetje Vrhnika, bodo na prireditvi slavnostno predali predstavnikom porabskih Slovencev. Večer se bo nadaljeval s koncertom pobratenih glasbenih šol Brežice in Samobor ter kinopredstavo.

Značke: zdomci , matica , andrejka-majhen

Vaš prispevek

Football news:

Maurizio Sarri: Now is not the time to think about Lyon. Atalanta is very good, it is difficult to play against them
De Bruyne has no intention of leaving Manchester City, even if the club is banned from the Champions League
Zlatan on Rangnick in Milan: I don't even know who it is
Abraham fulfilled the conditions for an automatic extension of his contract with Chelsea until 2023
Barca presidential candidate Font said that Xavi will lead the club if elected: we can't count on Setien in the future
Alli will not play against Arsenal due to injury
Jose Mourinho: I Believe Tottenham can win trophies under me