logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Slovenia

Hrvaška Reka tarča italijanskih neofašistov

Italijanski neofašisti so želeli prikazati vnovično zasedbo Reke v spomin na 100. obletnico, kar so Reko zasedle italijanske paravojaške enote s protislovnim italijanskim pesnikom in politikom Gabrielejem D'Annunziem na čelu. Pohod D'Annunzia in njegovih arditov iz oporišča v Ronkah pri Trstu na Reko 12. septembra 1919 naj bi navdihnil voditelja fašistične Italije Benita Mussolinija za fašistični pohod na Rim leta 1922.

Letošnji poskus pohoda italijanskih neofašistov na Reko ob 12. septembru, ko je minilo točno sto let od italijanske zasedbe največjega hrvaškega pristanišča, je bil pazljivo načrtovan, je poročal zagrebški časnik Jutarnji list, ki se je skliceval na neuradne vire. Navedel je, da je več deset pripadnikov italijanske fašistične skupine, ki se je poimenovala Gli idraulici (Vodovodarji), na Reko poskušalo priti na različne načine, z avtobusi, motorji in manjšimi letali. Nekaterim je uspelo priti že v noči na četrtek. Ob ograji nekdanje Guvernerjeve palače na Reki, v kateri je imel začetnik fašizma rezidenco, so postavili zastavo nekdanje Kraljevine Italije in Italijanske uprave za Kvarner, ki jo je kot neodvisno državo razglasil D'Annunzio. Tudi sami Gli idraulici so na twitterju objavili fotografijo, na kateri je videti sedem moških v črnih majicah, ki stojijo pred veliko zastavo na ograji nekdanje Guvernerjeve palače. Med drugim so zapisali, da so želeli pokazati, da še zmeraj obstajajo Italijani, ki »niso obupali« in so »pripravljeni braniti meje in interese svojega naroda«. D'Annunzio je svojčas izkoristil neodločnost mednarodne skupnosti ter spor med takratno Kraljevino SHS in Italijo, da bi vkorakal na Reko, kar je po rapalski pogodbi omogočalo tudi kasnejšo lažjo italijansko aneksijo mesta in vzpostavitev fašistične oblasti do kapitulacije Mussolinijeve Italije.

Peščico neofašistov ustavili tudi na letališču na Krku

Hrvaško notranje ministrstvo je v četrtek potrdilo, da so pet italijanskih državljanov ustavili tudi na letališču na otoku Krku, potem ko so v njihovi prtljagi našli predmete neprimerne vsebine. Italijanski državljani so prispeli na Krk v dveh manjših športnih letalih. S seboj naj bi imeli majice, letake in posterje, s katerimi naj bi povzdigovali D'Annunzievo vladavino na Reki. Pred tem je reška policija v četrtek prijela še štiri italijanske državljane pri Guvernerjevi palači, ki je danes pomorski in zgodovinski muzej hrvaškega Primorja. Hrvaška policija je do četrtka zvečer pridržala 16 italijanskih državljanov zaradi kaljenja reda in miru. Pridržane osebe so bile stare od 19 do 74 let. Izrekli so jim denarne kazni in prepovedali vstop na Hrvaško. Jutarnji list je tudi poročal, da so hrvaške varnostne službe pri preprečevanju vstopa italijanskim neofašistom sodelovale z italijanskimi kolegi in da so preprečili prihod še treh manjših letal. Sicer pa to ni bila prva tovrstna italijanska provokacija, saj so junija trije Italijani postavili zastavo na trsatsko trdnjavo nad Reko ter v objavah na spletu omenjali »Veliko Italijo«, D'Annunzia in »italijansko Reko«.

Hrvaški policisti so v četrtek zvečer varovali tudi otvoritev razstave D'Annunzieva mučenica (L'olocausta di D'Annunzio), na kateri so z antifašističnega vidika predstavili D'Annunzievo vladavino, ki je veljala za prvi fašistični režim. Ta je med svojo 16-mesečno vladavino zatiral reško večetničnost. »Uveljavil je ideje, po katerih je le italijanska nacija prava in vredna, medtem ko so bili preostali, vključno z Italijani, ki so mu nasprotovali, izpostavljeni terorju,« je ob slavnostnem odprtju razstave povedal reški župan Vojko Obersnel (SDP). Ocenil je, da je tudi četrtkova postavitev spomenika D'Annunziu v Trstu »škandalozna v okviru sodobne evropske politike, ki temelji na antifašizmu«.

Hrvaško zunanje ministrstvo je v četrtek v diplomatski noti Italiji tudi najostreje obsodilo odločitev mestnih oblasti v Trstu, da postavijo spomenik D'Annunziu prav ob stoti obletnici italijanske zasedbe hrvaške Reke. Ostrim obtožbam dogodkov na Reki in v Trstu se je pridružil celoten hrvaški vrh.

Italijanske neofašiste ostro obsojajo, hrvaške neoustaše pa…Hrvaška policija se je hitro odzvala in v nekaj urah po provokaciji ob reškem muzeju pridržala več italijanskih neofašistov. Primere podobnega razkazovanja ustaških simbolov, ki ga prakticirajo sodobni hrvaški privrženci ustaškega režima, pa hrvaški policisti večinoma spregledajo in sodišča redko kaznujejo. Na vse bolj odprto povzdigovanje ustaškega režima in njegovega voditelja Anteja Pavelića, ki je tesno sodeloval z Mussolinijevimi fašisti in jim prepustil skoraj celotno hrvaško obalo z otoki, ni slišati niti približno podobno ostrih odzivov hrvaškega državnega vrha, kot je to bilo v primeru stote obletnice D'Annunzievega divjanja. Zato ne preseneča, da niti na Markovem trgu niti na Pantovčaku nihče ni omenil, kaj šele, da bi se osebno ali prek odposlancev udeležil včerajšnje spominske slovesnosti mesta Pazin in antifašistov istrske županije, ki so položili venec na poslopje, v katerem so bile 13. septembra 1943 objavljene znane pazinske oziroma septembrske odločitve okrožnega narodnoosvobodilnega odbora za Istro o združitvi Istre s hrvaško matico.

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO