Novinarska konferenca pred tekmo z Avstrijo

"Moramo biti pravi. Bolj si moramo pomagati, bolj moramo biti napadalni. Samo tako bomo uspeli. Pozabiti moramo Makedonijo. Osredotočiti se moramo na tekmo, ki prihaja. Vemo, kaj vse prinaša. Prihaja na srečo nova tekma. Upam, da je bil samo slab dan v Makedoniji in bomo vse obrnili v našo korist. Smo pripravljeni, s podporo občinstva, ki nam bo dalo nekaj več moči, da nam le uspe," o odločilni tekmi Slovenije razmišlja glavni ustvarjalec napadalne igre Josip Iličić.

Ali bo selektor Foda tvegal z načetim prvim strelcem Markom Arnautovićem ali ga bo prihranil za jokerja s klopi? Junija je Slovence potopil Guido Burgsteller, ki pa zdaj ni bil vpoklican. Foto: EPA

V letu in pol se bo Franco Foda kot selektor Avstrije še tretjič pomeril s Slovenijo. Na obeh tekmah v Slovenci so bili njegovi Burschen (fantje) krepko boljši od Slovencev, ki so na Koroškem tako marca 2018 kot junija letos prikazali izjemno bledo igro, brez resnih priložnosti.

Neposredni obračun za 2. mesto
A zdaj se bo igralo v razprodanih Stožicah v Ljubljani, kjer sta pred mesecem dni zaporedoma padla Poljska in Izrael. Vendar je četrtkov razplet na Dunaju in Skopju obrnil izhodišče: zdaj je Avstrija druga, Slovenija pa četrta. Severnim sosedom bi ustrezal tudi remi, medtem ko morajo izbranci Matjaža Keka nujno zmagati in osvojiti tri točke, če se le da z dvema goloma prednosti, da bi se vrnili na pole position za preboj na Euro 2020, preden se novembra kvalifikacije zaključijo z zadnjima dvema krogoma.

Foda svari pred slovenskimi napadalci
"Nič še ni odločenega, želimo zmagati in izhodišče v skupini še izboljšati,"
je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal selektor Avstrije Franco Foda in polaskal gostiteljem. "Slovenija ima novega, a izkušenega selektorja, ki ima rad obrambno, kompaktno igro. Toda ekipa je tudi v napadu nevarna, med drugimi Roman Bezjak, Josip Iličić in Andraž Šporar ter Benjamin Verbič. Gre za kakovostnega tekmeca, a bo vse odvisno od naše igre."

A glavna skrb Fode so poškodbe, zaradi katerih so za obe tekmi že na začetku reprezentančne akcije ostali brez prvega zvezdnika Davida Alabe, pri čemer so se zapletli še v neljub spor z Bayernom.

V četrtek vse tri menjave zaradi poškodb
Načeti so kapetan in prvi napadalec Marko Arnautović, mladi izvrstni vezist Konrad Laimer in še branilec Stefan Posch. Vsi trije so bili v četrtek prisilno zamenjani prav zaradi poškodb. "Ne morem še podati pravega odgovora. Vsi trije na čelu s kapetanom Arnautovičem so prileteli z nami v Ljubljano. Ne bodo trenirali v polnem obsegu. Ali bo kdo igral, pa se bo videlo jutri, na dan tekme," je skušal avstrijske medije pomiriti Foda.

"Smo izredno motivirani. Gremo seveda po zmago. Smo resda v boljšem položaju, a vse se bo odločilo na igrišču," je Foda podčrtal avstrijsko izhodišče v tekmi, kjer želijo razbliniti vse dvome, da si zaslužijo vsaj 2. mesto v Skupini G in s tem nastop na prihodnjem evropskem prvenstvu v nogometu.

Drugi kapetan: Nismo prišli po točko
"Nismo prišli po točko, temveč po zmago. Dobro smo jih analiirali, nekaj jih zdaj tudi poznamo, Slovenija je lahko zelo nevaren nasprotnik, a smo pripravljeni,"
je bil odločen drugi kapetan Avstrije Julian Baumgartlinger.

Slovenci bodo prvič igrali z Avstrijci na domačem terenu in četrtič skupno. Ob eni zmagi iz daljnega leta 1992 imajo z njo dva še sveža poraza iz Celovca, enega iz junija v teh kvalifikacijah z 0:1, drugega pa iz marca 2018 z 0:3. Tekma z Avstrijo, ki jo bodo sodili Turki na čelu s Cüneytom Cakirjem, je razprodana: na tribunah bo natanko 807 avstrijskih navijačev, kot je pojasnila predstavnica za stike z javnostmi avstrijske nogometne zveze.