Slovenia

Janša o 'dveh možnostih', Beovićeva grozi z vnovičnim zapiranjem

V Sloveniji smo v petek potrdili največ novih primerov okužbe v zadnjih dveh mesecih in pol. Na porast okužb se je na Twitterju odzval tudi premier in zapisal, da imamo do razvoja zdravila ali cepiva na voljo le dve možnosti – ponovno zapiranje javnega življenja ali uporabo mobilne aplikacije. Beovićevo so številke neprijetno presenetile, moti pa jo predvsem to, da se predpisani ukrepi ne izvajajo. Tako svari, da nas lahko znova doleti zapiranje najbolj tveganih gospodarskih panog.

Na največje število potrjenih novih primerov okužbe z novim koronavirusom v zadnjih dveh mesecih in pol sta se danes odzvala premier Janez Janša ter vodja strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović. Slednja je za Radio Slovenija dejala, da so jo številke neprijetno presenetile. Pričakovali so namreč okoli 20 novih primerov. "Gre za odraz situacije pred slabimi 14 dnevi in upamo, da bodo nedavno sprejeti ukrepi, kot sta bolj izrazita zapora meje in ponovno nošenje mask, doprinesli k temu, da bomo imeli v naslednjih dneh boljšo situacijo," je dejala.

Strokovni skupini in tudi vladi se bo lahko ob nadaljevanju bolj neugodne epidemiološke slike zastavilo vprašanje, kako naprej. Dilema po besedah Beovićeve je, ali počakati na učinke nedavno sprejetih ukrepov ali pa jih že sedaj spreminjati.

Predvsem pa jih moti in skrbi, da se predpisani ukrepi ne izvajajo:"Neprestana so poročila, kako na mejah ni dosledne kontrole, neprestana so poročila o tem, kako poteka življenje denimo po gostinskih lokalih."Če se bo število okužb povečevalo in ukrepov ne bomo dosledno izvajali, nas lahko doleti vnovično zapiranje najbolj tveganih gospodarskih panog, je še opozorila.

Bojana Beović.FOTO: Miro Majcen

Z zapisom na Twitterju pa se je odzval premier in opozoril, da so možnosti za ukrepanje do razvoja učinkovitega zdravila ali cepiva zoper covid-19 omejene. Na voljo sta le dve, meni.

icon-food-cookie

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

"Dokler ne bo na voljo učinkovitega zdravila ali/in cepiva zoper covid-19, ima svet in mi z njim samo dve možnosti ukrepanja," je zapisal Janša. Prva je drastično ustavljanje javnega življenja, zapiranje meja, omejevanje stikov, depresija in podobno, druga pa obvezna uporaba mobilne aplikacije za gibanje v javnosti, je dodal.

Janša pa je na Twitterju ob tem dodal, da je aplikacijo za sledenje stikom vlada predlagala že marca v okviru prvega protikorona zakona, vendar zanjo zadostne podpore v državnem zboru ni bilo. "Naslednji teden bo parlament ponovno odločal o njeni uvedbi. Upamo na več zdravega razuma tokrat." 

'Represivni organi ne bi smeli pridobivati osebnih podatkov množično, na zalogo'

Prav omenjene aplikacije v zadnjih mesecih po svetu sprožile ostre debate o pravici posameznika, zlasti pravici do zasebnosti, zbiranju in obdelavi osebnih podatkov ter njihovi morebitni zlorabi. 

Veliki brat v času virusa: varnost proti zasebnosti

V Sloveniji so v petek na okužbo z novim koronavirusom testirali 1456 oseb in potrdili 30 pozitivnih primerov. To je največ po 16. aprilu, ko so še veljali strogi ukrepi za preprečevanje širjenja okužb, med drugim je bilo prepovedano prehajanje med občinami. Število hospitaliziranih se je sicer v petek zmanjšalo na šest.

Slovenija je po praktični ustavitvi javnega življenja v drugi polovici marca stroge omejevalne ukrepe postopno začela sproščati konec aprila in jih do junija večinoma odpravila. Po nekajtedenskem zatišju se je število potrjenih primerov okužb konec junija spet začelo bolj strmo povečevati. Vlada je na to odgovorila z zaostritvijo režima na mejah, prejšnji teden pa je v DZ poslala tudi predlog interventnega zakona, ki daje podlago za uvedbo mobilne aplikacije za opozarjanje stikov z okuženimi in nadzor karantene.

'Aplikacija ne bo razkrila, kateri od stikov je okužen'

Football news:

Dybala became the MVP of Serie A-2019/20, Immobile-the best forward
Real Madrid: Casillas will always be a Real Madrid player. The best goalkeeper in the history of Spain
In Spain, complete chaos: Espanyol refuses to fly out of La Liga, Depor and all the others - from Segunda
Ferran Torres passed a medical before transferring to Manchester City and signed a contract until 2025 (Fabrizio Romano)
Emmanuel Adebayor: Mourinho is the best coach in the history of football
Casillas announced his retirement
De Gea has found a double-the coach of Scottish Ross County. In his team, 19% of the players are called Ross – even all the goalkeepers