Slovenia

Na Visu osvobodili »sužnje« iz Nepala

Kar pol leta, od januarja do pred nekaj dnevi, je 58-letnik na Visu izkoriščal štiri Nepalce, ki jih na Hrvaško zvabil z obljubo o dobrem plačilu za dobro opravljeno delo. Ko je četverica tujcev, starih od 32 do 42 let, prispela na otok, jim je pobral dokumente ter jih namestil v neki taverni v kraju Žena Glava. »Prostori so bili neprimerni za življenje,« so sporočili s policije. Zanj so prisilno tudi delali, domnevno vse od jutra do večera in to v neprimernih razmerah ter brez plačila, največkrat jih je izrabil za gradbeniška dela in za čiščenje, poročajo hrvaški mediji. Vzel jim je dokumente in jim tako kratil svobodo, jim pa je pa obljubil, da se bodo lahko prosto gibali, ko jim bo uredil delovno dovoljenje. »Vedel je, da je to nemogoče,« pravijo na policiji.

Končno svobodni

Dolge mesece je četverico v izjemno slabi finančni situaciji vlekel za nos in jim obljubljal pomoč, a da ga morajo v zameno dotlej poslušati in ubogati. Zažugal jim je, naj z nikomer ne govorijo in naj pazijo, da jih ne opazi noben domačin. Po neuradnih informacijah so ravno ti poklicali policijo in prijavili »čudno skupino« neznanih ljudi, ki se potika po otoku. Policija je četverico »osvobodila« in jo predala Rdečemu križu, 58-letnik pa je v priporu zaradi suma trgovine z ljudmi.

Klobasice in rakija

»Prišli so tudi k nam v mesto, večkrat so bili lačni, a sicer povsem normalni ljudje. Ves čas so nekaj počeli, dela so imeli vrh glave, Gradili so, mešali cement, popravljali različne stvari. Niso se ravno skrivali, saj jih je bilo povsod dovolj. Videli smo jih na vseh straneh otoka,« je za portal Slobodna Dalmacija povedala dobro obveščena domačinka. »Svobodno so se premikali naokrog, včasih so prišli k nam na rakijo. Da so lačni, niso nikoli nič rekli, razen enega, ki je malo potarnal nekaj mesecev nazaj. Ponudili so mu klobasice, kruh in še za piti so mu dali. Takrat je govoril, da je zelo lačen, da nima denarja, ker mu ta tip ne plača,« pa je povedala druga otočanka.

Football news:

Buffon on Donnarumma at PSG: The best do not forgive anything, but wait for their failure. But he is strong
Borussia is preparing a proposal for Demiral. Juventus wants 35 million euros for the defender
Manchester United and Real Madrid have started negotiations on Varane. Next week will be crucial (Mohamed Bouhafsi)
Defender of the Danish national team Andersen for 22+5 million euros moves from Lyon to Crystal Palace
Sevilla wants 70-75 million euros for Kunde. The defender is Interesting to Real Madrid, Man City and Chelsea
Roma will sign the defender of the national team of Uruguay and Palmeiras Vinho
Juve and Sassuolo will discuss the transfer of Locatelli on Wednesday or Thursday. They demand 40 million euros for the midfielder