Slovenia

Nadaljevanje sage Somrak: po nezakonito objavljenem rokopisu izšla knjiga

Izšel je roman Midnight Sun ameriške pisateljice Stephenie Meyer, ki zgodbo mladinske uspešnice Somrak poda s perspektive vampirja Edwarda Cullena. Roman je izšel 12 let zatem, ko se je pisateljičin rokopis nezakonito pojavil na spletu. Knjiga že dosega vrhove knjižnih lestvic.

Ko se je leta 2008 rokopis romana nezakonito pojavil na spletu, je pisateljica Stephenie Meyerto označila kot izjemno kršitev njenih pisateljskih in še posebej človekovih pravic. Del rokopisa je sicer bralcem nato predstavila na svoji spletni strani, a je projekt za nedoločen čas prekinila.

Ob desetletnici Somraka je pisateljica izdala tudi zapis zgodbe z menjavo spolov glavnih junakov - v verziji Life and Death je mladenka Bella sedaj mladenič Beau Swan, vampir Edward pa je Edythe Cullen. Nato pa je v začetku letošnjega maja navdušence nadSomrakom obvestila o izidu knjige Midnight Sun 4. avgusta.

Stephenie Meyer je še vedno izredno priljubljena pisateljica.FOTO: Profimedia

V ZDA je izšel milijon kopij v trdi vezavi, pri britanski založbi Atom Books je knjiga izšla v nakladi 300.000 izvodov. Po pisanju spletnega portala pričakujejo izjemno prodajo v prvem tednu. Roman je tudi že na vrhu Amazonovih britanskih in ameriških lestvic.

Založnik James Gurbuttje povedal: "Ljubitelji so že pred leti lahko prebrali nekaj poglavij, tako da so spoznali vzorec bodočega romana, a so želeli več. Sedaj lahko več kot desetletje pozneje preberejo Edwardovo celotno zgodbo." Izrazil je upanje, da bo v času, ko so knjigarne vrata ponovno odprle šele pred kratkim, to resnično pomembna izdaja.

Florentyna Martin iz knjigarne Waterstones je knjigo označila kot takojšno prodajno uspešnico. "Pisateljičin vpliv na generacijo bralcev je ponovno očiten ob izidu knjige Midnight Sun. Omogoča jim, da ponovno preiščejo Somrak ali pa se prvič potopijo vanj," je povedala.

icon-food-cookie

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Stephenie je za New York Times kot resnični razlog, zakaj knjiga nastajala toliko časa, navedla, da jo je težko pisala. "Edward je zelo tesnoben lik. Pisanje skozi njegov lik me je navdajalo s tesnobo in to je eden od razlogov, da mi je bilo težko biti v tej zgodbi," je pojasnila. Kot je še pojasnila, je Edward na začetku precej samozavesten, a ga na koncu Bella razbije na koščke. "Mislim, da v Somraku izpade kot zelo močan in prepričan vase, a to nikoli ni bilo res,"je njene besede povzel The Guardian.

Pisateljica je še povedala, da ne bo napisala drugih delov sage iz njegove perspektive, saj izkušnja pisanja pričujoče knjige "ni bila preveč prijetna". "To je to za Edwarda," je sklenila.

Football news:

Ranieri on 0:3 with Juve: I did not expect such a weak game from my players
Leeds can buy Malinovsky for 20 million pounds
David Silva made his debut for Sociedad in a game against Real Madrid
Bayern Munich and Borussia Dortmund are Interested in Barcelona forward de La Fuente
Rodgers has 100 WINS in the Premier League in 210 games. Only Ferguson, Dalglish and Keegan have a better result among the Brits
Ferran Torres: I Knew that Manchester City have strong players, and in training I saw how
Leicester scored 6 points in the opening two rounds of the Premier League for the first time since the 2015-16 championship season