Slovenia

Nemški znanstveniki: Krvna skupina lahko vpliva na potek bolezni covid-19

0

termometer

0

termometer

Krvna skupina lahko vpliva na potek bolezni covid-19 pri posamezniku, so ugotovili znanstveniki z univerze v nemškem Kielu. 

V izsledkih, objavljenih v strokovni reviji New England Journal of Medicine, ugotavljajo, da je pri ljudeh s krvno skupino A skoraj 50 odstotkov večja verjetnost za težji potek bolezni kot pri tistih z drugimi krvnimi skupinami. Po drugi strani je pri bolnikih s krvno skupino 0 možnost, da bodo imeli težjo obliko bolezni covid-19, za 50 odstotkov manjša kot pri preostalih, piše STA.

Skupina pod vodstvom molekularnega biologa Andreja Frankeja je proučevala vzorce krvi 1.610 bolnikov z novim koronavirusom, ki so se zdravili na oddelkih za intenzivno nego v bolnišnicah v Španiji in Italiji. Vsi bolniki so bili na respiratorjih ali so jim dovajali kisik.

Znanstveniki so za primerjavo proučili tudi vzorce krvi 2.205 naključnih odraslih iz teh dveh držav. "S pomočjo teh obsežnih podatkov smo odkrili dele genoma, ki povečajo ali zmanjšajo tveganje za resen potek bolezni covid-19," je pojasnil eden od raziskovalcev David Ellinghaus, še poroča STA.

Football news:

Van der Vaart on Maguire: he tells his wife every day: I screwed up, but I still get paid a lot
Agent de Bruyne: Kevin is not thinking about leaving Manchester City. 90% of news is nonsense
Ronaldo is the king of alcohol. I was out with Vieri, begging for beer from the media, and I figured out how to drink in front of the coach
MLS is back: almost 9 minutes of protest against racism and a giant virtual adidas logo in the center of the field
Solskjaer on MATIC: I'm Glad he stayed. We need experience in a team with children who run around
Germany manager Bierhoff: Havertz is a player for Real Madrid
Buffon's agent: Gianluigi should become a coach. He can lead Juve