Ljudje se spominjajo žrtev pred 75 leti. Foto: Reuters
Ljudje se spominjajo žrtev pred 75 leti. Foto: Reuters

Ob 8.15 po krajevnem času, natanko 75 let po eksploziji atomske bombe nad mestom, je v Hirošimi zadonel bronast zvon miru, na slovesnosti pa so se žrtvam poklonili z minuto molka.

Župan je v svojem govoru pozval civilno družbo, naj "zavrne egocentrični nacionalizem" in se združi proti vsem grožnjam. Japonsko vlado pa je pozval, naj pristopi k pogodbi ZN-a o prepovedi jedrskega orožja. Kot je dejal Macui, mora Japonska okrepiti svojo vlogo posrednice med jedrskimi silami in tistimi, ki nimajo jedrskega orožja.

Japonski premier Šinzo Abe pa je poudaril, da ima Japonska kot edina država, ki je bila v vojni žrtev atomske bombe, dolžnost, da si še naprej prizadeva za odpravo jedrskega orožja. Obljubil je, da bo japonska storila vse za svet v miru in brez jedrskega orožja.

Guterres poziva k uničenju jedrskega orožja

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, ki se je zaradi pandemije kot mnogi drugi slovesnosti udeležil na daljavo, je v video poslanici posvaril pred novo jedrsko oboroževalno tekmo. "Delitve, nezaupanje in pomanjkanje dialoga grozijo, da se bo svet vrnil k strateški jedrski oboroževalni tekmi," je dejal in pojasnil, da jedrske sile posodabljajo svoje arzenale ter razvijajo novo in nevarno orožje.

"Edina pot, da popolnoma odstranimo jedrsko grožnjo, je popolno uničenje jedrskega orožja," je dejal.

Uničeno je bilo praktično celo mesto. Foto: Reuters
Uničeno je bilo praktično celo mesto. Foto: Reuters

Pahor: Hirošima sinonim za vse, kar je narobe z vojno

Letos se je osrednji spominski slovesnosti preko videopovezave na povabilo župana Hirošime pridružil tudi slovenski predsednik Borut Pahor, ki je poudaril, da je "Hirošima sinonim za vse, kar je narobe z vojno".

"Hirošima in Nagasaki nas vztrajno opominjata na dolžnost, da spore rešujemo po mirni poti in da si prizadevamo za izboljševanje odnosov med ljudmi, narodi, državami," je poudaril slovenski predsednik, ki je dodal, da "potrebujemo veliko več sodelovanja".

Uničenih 90 odstotkov mesta, 140.000 ubitih

6. avgusta 1945 ob 8.15 po lokalnem času je nad Hirošimo eksplodirala štiri tone težka atomska bomba iz obogatenega urana, imenovana Little Boy oziroma Deček, ki so jo odvrgle ZDA. Uničila je okoli 90 odstotkov mesta. Praktično takoj je umrlo okoli 80.000 ljudi. Kasneje je za posledicami eksplozije skupno število žrtev doseglo okoli 140.000.

Tri dni kasneje so ZDA podobno usodo namenile tudi mestu Nagasaki. Eksplozija bombe z imenom Fat man oziroma Debelinko s plutonijevo sredico je zahtevala okoli 40.000 smrtnih žrtev, za posledicami pa je kasneje umrlo še okoli 30.000 ljudi. Šest dni kasneje je Japonska kapitulirala in druga svetovna vojna se je končala tudi na azijsko-pacifiškem območju.

V spodnji galeriji si oglejte prizore iz Hirošime in Nagasakija po ameriških napadih.