Slovenia

Papež zavrnil odstop vodilnega nemškega nadškofa

Papež Frančišek je zavrnil odstop enega vodilnih nemških katoliških nadškofov, kardinala Reinharda Marxa. Nadškof Münchna in Freisinga je prejšnji teden namreč sporočil, da je ponudil odstop zaradi sistemskih napak Cerkve pri soočanju s spolnimi zlorabami otrok.

Reinhard Marx FOTO: AP

"Nadaljuj, tako kot predlagaš, a kot nadškof Münchna in Freisinga," je v odgovoru Reinhardu Marxu zapisal papež.

Frančišek je v pismu še dodal, da se strinja z Marxom, da se soočajo s katastrofo glede tega, kako je Cerkev do nedavnega obravnavala žrtve zlorab, so sporočili s Svetega sedeža.

Nemški kardinal, ki je med letoma 2012 in 2020 vodil tudi nemško škofovsko konferenco, je bil v odstopnem pismu kritičen do kolegov, ki se ne strinjajo s tem, da gre pri spolnih zlorabah za skupno odgovornost. Cerkev je po njegovih besedah v "slepi ulici". Takrat je še izrazil upanje, da bo njegov odstop pomenil nov začetek za Cerkev.

Nemško katoliško cerkev je v zadnjih letih pretreslo več poročil o spolnih zlorabah otrok. V poročilu, ki ga je nemška škofovska konferenca naročila pod Marxovim vodstvom, so leta 2018 ugotovili, da je med letoma 1946 in 2014 okoli 1670 članov nemške duhovščine zlorabilo skoraj 3700 mladoletnikov. Avtorji so povedali, da je dejansko število žrtev zagotovo še veliko večje.

Marx se je v odzivu na to poročilo opravičil za spolne zlorabe in dejal, da je treba storilce privesti pred roko pravice.

Football news:

Scotland coach Clarke: There were a lot of good moments during the group stage, but no points scored
England are the most boring group winners in history. Two goals were enough! And at the World Cup, the Italians once became the first even with one
Dalic - to the fans after reaching the Euro playoffs: You are our strength, and we will be your pride
Modric became the youngest and oldest goalscorer in Croatia at the Euro
Czech Republic coach Shilgava: We came out of the group and fought with England for the first place. We got what we wanted
Gareth Southgate: England wanted to win the group and continue to play at Wembley-and it succeeded
Luka Modric: When Croatia plays like this, we are dangerous for everyone