Slovenia

Pet poletnih posladkov z meto

Kadar nam telo sporoči, da si želi kaj sladkega, mu dajmo najboljše, kaj zdravega in okusnega. Sezonsko poletno sadje se nam ponuja v vsej svoji sočnosti in kar poka od množice hranljivih snovi. Izbrali smo kopico sadežev, ki se imenitno ujemajo s svežo poprovo ali katero drugo vrsto mete, saj ta aromatična začimba poskrbi za privlačen vonj, osvežilen okus in hkrati uravnava prebavo ter krepi imunsko odpornost.

5 poletnih posladkov z meto

1 Lubenični sorbet in juha 

Metine lističe in koščke dovolj sladke lubenice, ki smo jih zamrznili v zamrzovalniku ter še prej odstranili pečke, zmeljemo in že je pred nami sorbet. Lahko naredimo tudi hladno poletno juho sladko-kislo-pekočega okusa, tako da zmleti lubenici poleg mete dodamo malce soli, popra, kakovostnega oljčnega olja, vinskega kisa, limetinega soka in čilija. 

2 Limonada s kivijem 

Na stresen poletni dan se prepustimo rumeno-zelenemu kulinaričnemu odklopu. Sveže stisnjen sok biolimon zmešajmo z ohlajeno vodo, domačim akacijevim medom in dobro premešamo. V pijačo potopimo tanko narezana kolesca olupljenega kivija, ledene kocke ter meto, s katero napitek tudi okrasimo. 

3 Od breskovega smutija do marelične zloženke 

Pocrkljajmo se s smutijem iz breskev ali nektarin, mleka, sladke smetane in poprove mete. Nič manj ne prija zloženka iz ravno prav zrelih marelic in grškega jogurta. Sestavini v več plasteh zložimo v prozoren kozarec, osvežimo z metinim zelenjem in po želji še malo osladimo. 

4 Torta z jagodami in lističi vrtnice 

Zares nežno in pravljično lepo sladico ustvarimo tako, da rahel tortni biskvit obložimo s stepeno smetano in svežimi jagodami. Kar zadeva okus in videz, jo okrasimo še z meto in cvetnimi lističi neškropljene vrtnice, ki jih lahko prej kandiramo s pomočjo stepenega beljaka in sladkorja. 

Lučke iz gozdnih sadežev 


Robide, borovnice, maline, trojica tipičnih gozdnih sadežev sestavlja imenitno kombinacijo za ledeno sladico. Zmleta skupaj s svežo meto, sadnim sokom, sladko smetano ali navadnim jogurtom ter zamrznjena v modelčkih za lučke bo prinesla veliko veselja na poletnih piknikih in vrtnih druženjih.

Football news:

Hazard will miss the match with athletic
Juventus are Interested in Jacko
Micah Richards: Arsenal need to keep the Forward. It can attract other top players
York on Keane's criticism of De Gea and Maguire: Roy himself was not perfect when he played. He should be more restrained
Setien on Griezmann: When he plays, I am asked about Fathi, and Vice versa. Antoine is important to Barca
Setien on the situation with Messi: I haven't heard anything from him. Everything else is speculation
Sane did not pose in the number 10 shirt out of respect for Coutinho