Slovenia

Potrdili 37 novih okužb, največ od preklica epidemije

Podatki na strani sledilnika Covid-19 kažejo, da so v zadnjih 24 urah potrdili 37 novih okužb s koronavirusom, kar je največ, odkar smo preklicali epidemijo. Nihče ni umrl. Hospitaliziranih je 18 ljudi, trije so na intenzivni negi. Štirje so bili odpuščeni iz bolnišnice. Do zdaj smo v Sloveniji potrdili 2369 okužb, aktivnih primerov je 213. Za covidom-19 je umrlo 129 ljudi.

V Domu starejših občanov Novo mesto so medtem izvedli še drugo testiranje pri vseh 57 stanovalcih na oddelku, kjer je delala zaposlena, pri kateri so potrdili okužbo z novim koronavirusom. Danes so z veseljem sporočili, da so bili vsi testi negativni. Prav tako so vzeli bris vsem 13 zaposlenim, ki so bili v stiku z okuženo sodelavko in tudi ti testi so negativni. 

"Po priporočilu epidemiologinje bodo iz preventivnih razlogov na oddelku še en teden veljali zaščitni ukrepi, spremljali bomo zdravstveno stanje stanovalcev, zaposlenih in ravno tako bo dom še en teden zaprt za obiskovalce," so po veseli novici sporočili iz Doma starejših občanov Novo mesto. 

Če se v tem času ne bodo pojavile nove nepredvidene situacije, bodo predvidoma od 24. avgusta dalje dom ponovno odprli za obiskovalce. Vse pa bo potekalo v skladu s strokovnimi priporočili in navodili, kar pomeni, da bodo morali biti obiski napovedani in časovno omejeni ter ob upoštevanju vseh preventivnih, zaščitnih ukrepov. 

Novih potrjenih okužb v DSO Novo Mesto ni bilo.FOTO: Kanal A

Sporočili so tudi, da so v času, v katerem je bilo vsem skupaj zelo težko in sta bila strah in skrb zelo velika, poskrbeli, da so stanovalcem krajšali čas na najrazličnejše načine (pogovor, miselne naloge, razgibavanje…) in težke razmere pogumno prebrodili. "Stanovalcem smo na dan, ko smo skupaj težko pričakovali rezultate testov, popestrili z dobrosrčnim dobrodelnim nastopom našega rojaka in znanega glasbenika Marjana Novine, ki je na lastno pobudo včeraj dopoldne igral pod domskimi balkoni. To je stanovalce zelo razveselilo in jim vlilo dodatno upanje v boljši jutri. Veliko je nastop pomenil tudi zaposlenim, ki so v danih razmerah še dodatno obremenjeni." 

Izpostavili so tudi odgovorno ravnanje njihove sodelavke, ki je upoštevala preventivne ukrepe in takoj, ko je pri sebi opazila znake koronavirusa, obiskala zdravnika. Pomembno je tudi, da so ukrepali pravilno, hitro in učinkovito, da so imeli ekipe izobražene za preprečevanja okužb in da so imeli dovolj zalog kakovostne osebne varovalne opreme za zaposlene, še pravijo. 

"Zavedamo se, da bo tudi v bodoče bistvenega pomena spremljanje vsak svojega osebnega počutja in počutja stanovalcev ter, da ob ugotovljenem sumu takoj reagiramo in razjasnimo dvome. Najpomembnejši so pravočasni prvi ukrepi, če želimo preprečiti, da se okužba razširi." 

Izrazili so tudi upanje, da bodo ob vseh naporih, ki so jih vložili v zajezitev možnosti širjenja okužbe upamo, tako oni kot ostali domovi, ki se srečujejo s podobno situacijo, deležni ustrezne sistemske in finančne podpore s strani države. 

V Domu starejših Hrastnik nova okužba pri oskrbovancu 

Iz občine Hrastnik pa so sporočili, da so bili včeraj odvzeti štirje brisi, eden od njih je bil pozitiven. Dva so odvzeli v Domu starejših Hrastnik, pozitiven bris je bil ugotovljen pri enem oskrbovancu.

Spodbudna novica pa je, da je deset ljudi v Domu starejših Hrastnik, uradno ozdravelih, so sporočili.

Do danes so bile v omenjenem domu potrjene okužbe pri 50 stanovalcih in 11 zaposlenih. Umrlo je devet stanovalcev. Ozdravelo je šest zaposlenih in 13 stanovalcev. Aktivne okužbe beležijo pri28 stanovalcih in petih zaposlenih.

Football news:

Liverpool will buy Jota for 41 million pounds. Wolverhampton will pay up to 13.5 million for Hoover
8 is Bavaria's favorite number. Now she beat Schalke: Gnabry scored a hat-trick, Sane scored 1+2, Lewandowski came up with an assist by rabona
Liverpool agreed a 5-year contract with Jota. The transfer amount could be 43 million euros
I left everything and went to the other side of the world for my favorite team. The heartwarming story of a Norwegian fan in love with Santos
Lewandowski scored in the 1st round of the Bundesliga in 7 seasons and repeated the championship record
Gnabry scored a hat-trick against Schalke
Lewandowski scored for Schalke in their 10th Bundesliga game in a row. This is a League record