Slovenia

Thaci v Haagu: Nihče ne more na novo napisati zgodovine

0

termometer

0

termometer

Tožilstvo posebnega sodišča za vojne zločine na Kosovu v Haagu je danes začelo zaslišanje kosovskega predsednika Hashima Thacija. Ta je ob prihodu na sodišče povedal, da "ne more nihče na novo napisati zgodovine" glede njegove vloge v vojni na Kosovu konec 90. letih prejšnjega stoletja.

"Pripravljen sem se soočiti z novimi izzivi in uspeti za mojega sina, družino, ljudi in državo," je kosovski predsednik Hashim Thaci povedal novinarjem ob prihodu na sodišče. "Nihče ne more na novo pisati zgodovine. To je cena svobode," je še poudaril.

Hashim Thaci
Hashim Thaci
Novice Thaci zavrača potvarjanje zgodovine Kosova

Thaci: Verjamem v mir prek sprave in pravice

Kosovo je po njegovih besedah zgodba o uspehu. "Verjamem v mir prek sprave in pravice. Verjamem v dialog in odnose z vsemi narodi," je povedal Thaci. Po šesturnem zaslišanju je kosovski predsednik povedal, da je ves čas poslušal tehnična vprašanja predstavnikov tožilstva in njegovega pravnega zastopnika. Več podrobnosti ni podal, napovedal je le, da se bo zaslišanje nadaljevalo v torek.

Tožilstvo posebnega sodišča za vojne zločine na Kosovu v Haagu je obtožnico proti Thaciju vložilo aprila. Kosovskega predsednika in še devet drugih posameznikov, tudi Kadrija Veselija, tožilstvo bremeni vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti v konfliktu na Kosovu konec 90. let prejšnjega stoletja. Po navedbah tožilstva so odgovorni za skoraj sto umorov, pa tudi za številna mučenja, pregone in prisilna izginotja. Obtožnico morajo zdaj potrditi sodniki, ki imajo za to čas do konca avgusta.

Hashim Thaci
Hashim Thaci
Novice Kosovski premier zaradi obtožnice proti Thaciju odpovedal pot v ZDA

Na kosovskega predsednika letijo tudi očitki o vpletenosti v organizirani kriminal

Thaci in Veseli, ki je v preteklosti je med drugim vodil kosovsko obveščevalno službo in bil predsednik kosovskega parlamenta, sta bila vojaška poveljnika Osvobodilne vojske Kosova (OVK), ki se je v času konflikta od leta 1998 do leta 1999 borila za samostojnost Kosova in proti tedanjemu režimu srbskega predsednika Slobodana Miloševića.

52-letni Thaci je na položaju predsednika Kosova dobra štiri leta, pred tem pa je bil med drugim prvi premier Kosova po njegovi osamosvojitvi leta 2008 in zunanji minister. Že dolgo se vrstijo ugibanja in očitki tako o njegovi vlogi v OVK in zločinih, ki jih je ta zagrešila med konfliktom na Kosovu, kot tudi o njegovi vpletenosti v organizirani kriminal.

Posebno sodišče s sedežem v Haagu so ustanovili leta 2015 za vojne zločine OVK med in po kosovskem konfliktu. Obravnava zločine, ki jih ni preiskovalo Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, ki je sicer delo končalo decembra 2017. Delovanje sodišča financira EU, je pa del kosovskega pravosodnega sistema, poroča STA.

Hashim Thaci
Hashim Thaci
Novice Kosovski predsednik Thaci obtožen vojnih zločinov

Football news:

Matteus on Levandovsky: This is not just the best player in the world. His character and will are unique
Messi trained with a bandage on his left leg. This is a precautionary measure, he will play against Bayern
Karl-Heinz Rummenigge: Neuer is world-class, and Ter Stegen is on the way to it
Chelsea are stepping up negotiations for Havertz after Bayer's relegation from the Europa League, Cech is involved in them
Messi bought a penthouse in Milan. It was reported that Inter is Interested in the player
Real advance refund the Youngster of rental Sociedade. Zidane is impressed with his performance
Barys 20 days before the start of the KHL: they do not know where to play, Legionnaires are cut off from the team