Freeman, ki je Beatle fotografiral predvsem med letoma 1963 in 1966, je leta 2006 v Valencii postavil razstavo George Harrison, music, human and mystic. Foto: EPA
Ena od Freemanovih fotografij Johna Lennona. Foto: EPA

Na uradni spletni strani Beatlov je vest o fotografovem slovesu potrjena že od petka, ni pa naveden vzrok smrti.

Robert Freeman je svojo kariero fotoreporterja začel pri londonskem časniku Sunday Times; preden so mu pot križali Beatli, je portretiral predvsem znane jazzovske glasbenike. Njegovo prvo odmevno sodelovanje s četverico iz Liverpoola je bila naslovnica za album With the Beatles (1963), na kateri je fante dokumentiral v polsenci. Fotografija je bila tako prepoznavna, da je bila leto pozneje uporabljena tudi kot naslovnica ameriške izdaje Meet the Beatles.

V objavi, s katero se je poklonil umrlemu prijatelju, je Paul McCartney zapisal: "Večina ljudi misli, da je bila fotografija na naslovnici Meet the Beatles sad mukotrpnega poziranja v studiu. V resnici pa jo je Robert prav na hitro posnel na hodniku hotela, kjer smo bili nastanjeni. Skozi okno na koncu hodnika je prihajala naravna svetloba."

Pozneje je Freeman prispeval še fotografije za naslovnice albumov Beatles for Sale, Help!, na kateri so fantje držali zastavice v barvah semaforja, in Rubber Soul, za katero je rahlo raztegnil obraze protagonistov. S tem je nakazal psihedelično, eksperimentalno obdobje, v katero je takrat vstopala skupina.

Mccartney se spominja, da je bil Freeman "eden naših najljubših fotografov v času Beatlov, eden od tistih, ki je naredil par naših najbolj ikoničnih naslovnic." Opisal ga je kot "resnično izvirnega misleca in človeka z domišljijo".

Ringo Starr, poleg McCartneya zadnji še živeči Beatle, je tvitnil: "Bog blagoslovi Roberta Freemana; ljubezen vsej njegvi družini." John Lennon je bil umorjen leta 1980, George Harrison pa je umrl leta 2001.