Ponekod po Franciji so maske obvezne tudi na prostem. Foto: Reuters
Ponekod po Franciji so maske obvezne tudi na prostem. Foto: Reuters

Avgusta v Franciji zaznavajo v povprečju 1222 okužb z novim koronavirusom dnevno, kar je skoraj za trikrat več kot julija, ko so v povprečju potrdili 435 novih okužb. Aprila, ko je bila pandemija covida-19 v Franciji v največjem razmahu, so imeli 2585 okužb na dan.

Skupaj so v Franciji doslej potrdili več kot 194.000 primerov novega koronavirusa.

Pristojne francoske oblasti so v sredo še sporočile, da je v zadnjem dnevu za covidom-19 umrlo devet ljudi, skupno pa več kot 30.300. Francija se tako po številu smrtnih žrtev uvršča na sedmo mesto na svetu.

Ponekod obvezne maske na prostem

Zaradi ponovnega naraščanja števila okužb ponekod na lokalni ravni znova veljajo strogi ukrepi za zajezitev virusa. Tako je v mestu Lille v bližini meje z Belgijo od ponedeljka obvezno nošenje zaščitnih mask na prostem. Maske so na prostem obvezne tudi v severni regiji Mayenne ter turističnih destinacijah Biarritz, Saint-Malo in Le Touquet.

V Franciji je sicer obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih, v petek pa je vlada dala dovoljenje lokalnim oblastem, da lahko tudi same uvedejo obvezno nošenje mask.

Več kot 1000 novih okužb tudi v Nemčiji

Medtem so v Nemčiji v sredo prvič po več tednih potrdili prek 1000 novih okužb z novim koronavirusom. Virus so potrdili pri skupno 1045 ljudeh, so sporočile pristojne oblasti.

Od začetka krize so v Nemčiji okužbo potrdili pri skupno 213.067 ljudeh. Smrtnih žrtev covida-19 je bilo doslej v državi 9175, podatke Inštituta Robert Koch povzema nemška tiskovna agencija DPA.

V Nemčiji se v zadnjem času trudijo preprečiti vnose novega koronavirusa iz tujine. Predele z višjim številom okužb oblasti uvrstijo na seznam rizičnih območjih, pri katerih je ob povratku v domovino potreben bodisi negativen test na koronavirus ali pa 14-dnevna karantena.

Potem ko je prejšnji teden Nemčija na seznam uvrstila tri španske regije, je v sredo nanj dodala še širše območje mesta Antwerpen v Belgiji. Število okuženih tam je namreč preseglo 50 primerov na 100.000 prebivalcev.