logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Slovenia

Velika čast za Dončića: visoko na lestvici 100 najboljših za prihajajočo sezono

Ameriška športna revija Sports Illustrated je objavila seznam stotih košarkarjev, ki bodo po njihovem mnenju v prihodnji sezoni najboljši v ligi NBA. Visoko, na 30. mestu, je tudi Luka Dončić, ki je prehitel številna uveljavljena imena najboljše košarkarske lige na svetu.

Ameriški mediji s priznanimi besedami govorijo o Luki Dončiću.FOTO: AP

"Seznam je bil narejen s pomočjo številnih analitičnih sredstev, ki so nam na voljo, subjektivnih ocen strokovnjakov in objektivnih podatkov. Vsakega košarkarja smo skušali presojati kot samostojno enoto, zato kvaliteta posamezne ekipe pri tem ni igrala nobene vloge," so v uvodu pojasnjevali na spletni strani ene najbolj branih ameriških športnih revij. Pri ocenah se je upoštevalo le to, kaj bo vsak posameznik dosegel v prihajajoči sezoni, in ne njegov morebitni potencial za v prihodnje. Na lestvici tudi ni igralcev, ki bodo sezono 2019/2020 po vsej verjetnosti izpustili v celoti, mednje spadajo Kevin Durant, DeMarcus Cousins in John Wall.

Luko Dončića so ocenjevalci postavili na 30. mesto. Kot utemeljitev za svojo odločitev pa so zapisali: "Dončić je v lanski sezoni navduševal od samega začetka in na koncu osvojil nagrado za novinca leta. Igro dojema drugače od ostalih. Ko ostale zajame panike, on ostane mirem. Ko mi vidimo priložnost za preigravanje, on vidi odprtega soigralca. Ko mi vidimo možnost za ‘pick-and-roll’, on vidi nepripravljenega branilca in to izkoristi za lahek koš. Nima veliko košarkarjev privilegija, da igra tako svobodno košarko, kot jo v Dallasu igra Luka. A to je upravičeno, saj velika večina ne premore takšne zanesljivosti, ko ima žogo v svojih rokah. Veliko njegovih najboljših podaj se je zgodilo v samih zaključkih tekem, ko so nasprotniki pričakovali, da si takšnih potez ne bo drznil."

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

"30. mesto je odlično za najstnika, ki lani najbrž niti ni bil optimalno fizično pripravljen. Kljub temu je prispeval 21,2 točki, 7,8 skoka in 6 asistenc na tekmo, s čimer se lahko doslej pohvali le legendarni Oscar Robertson. Dončić bi moral letos ob dodatnem fizičnem napredku postati še bolj stabilen igralec. Morda bo sčasoma postal tudi boljši v obrambi. Velike stvari so pred igralcem, ki svojo velikost odlično dopolnjuje z izjemnim košarkarskim znanjem. Bo v prihodnji sezoni z več kot dvema metroma eden najvišjih organizatorjev v ligi ali ga bodo glede na višino pri Dallasu bolj uporabljali na visokih položajih? Bi moral žogo imeti čim več v rokah, da se še bolj razvije kot organizator igre, ali bi bilo zanj bolje, da se osredotoči na doseganje košev in s tem postane eden najboljših strelcev lige NBA? Dončić ima v nadaljevanju kariere veliko možnosti, enako pa velja tudi za njegov Dallas," si na lastna vprašanja odgovarjajo pri Sports Illustratedu. Ni kaj, pred našim asom je po vsej verjetnosti še ena fantastična sezona, v kateri bo njegov cilj zagotovo prvi nastop v končnici. Če mu to uspe, potem najbrž ne bo izostal niti prvi nastop na tekmi vseh zvezd, ki se mu je lani za las izmuznil. 

Koga vse je Dončić prehitel? Na seznamu Sports Illustrated so se za Slovencem uvrstila preverjena košarkarska imena, kot so DeMar DeRozan, C. J. McColum, Devin Booker, Victor Oladipo, Kevin Love, Nikola Vučević in Marc Gasol. Na letošnjem seznamu pa se nekoliko presenetljivo ni znašel Goran Dragić. Med prvo trojico so sicer pristali LeBron James na tretjem, Kawhi Leonardna drugem in aktualni MVP lige Giannis Antetokounmpo na prvem mestu.

Giannis Antetokounmpo je razočaral na SP na Kitajskem, a se od Grka še vedno pričakuje ogromno.FOTO: AP
All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO