Slovenia

»Želim biti odkrit z vami: v bližnji prihodnosti ne bo vrnitve v staro normalnost«

Ljudje, ki so se okužili z novim koronavirusom, bi lahko odpornost na virus izgubili že v nekaj mesecih, pravijo znanstveniki z londonskega kraljevega kolidža. Ugotovili so, da protitelesa proti novemu koronavirusu po treh mesecih močno upadejo ali pa jih sploh ni mogoče zaznati.
image

FOTO: Slovenske novice


Znanstveniki so proučevali raven protiteles proti novemu koronavirusu pri 96 ljudeh, ki so se okužili z virusom sars-cov-2, in kako se je ta spreminjala skozi čas. Ugotovili so, da so imeli v telesu največ protiteles tri tedne po prvih simptomih okužbe.
WHO opozarja, da v bližnji prihodnosti ni pričakovati vrnitve v normalnost
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes opozorila, da se svet v bližnji prihodnosti ne bo vrnil v nekdanjo normalnost, saj gre v pandemiji novega koronavirusa preveč držav v napačno smer. Znova so izpostavili nujnost umivanja rok, spoštovanja priporočene razdalje in nošenje zaščitnih mask. Potem ko je WHO v nedeljo poročal o rekordnih 230.000 novih primerih okužbe z novim koronavirusom na svetu, je danes opozoril, da bo pandemija samo še slabša, če se ljudje ne bodo držali temeljnih pravil.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je opozoril, da so države, ki so omilile ukrepe, sedaj priče vnovičnemu porastu okužb, ker niso sledile dokazanim metodam za zmanjšanje tveganj. »Želim biti odkrit z vami: v bližnji prihodnosti ne bo vrnitve v staro normalnost,« je povedal na virtualni novinarski konferenci.

Čeprav jih je 60 odstotkov med okužbo razvilo močan protivirusni odziv, jih je samo 17 odstotkov na koncu trimesečnega obdobja testiranja imelo tako visoko raven protiteles. Več protiteles, ki so zdržala dlje, so razvili bolniki s hujšim potekom bolezni covid 19. Pri tistih z blažjimi simptomi po treh mesecih sploh niso zaznali protiteles.


Želim biti odkrit z vami: v bližnji prihodnosti ne bo vrnitve v staro normalnost.

»Če ob okužbi nastane toliko protiteles, da upadejo v dveh ali treh mesecih, bo pri cepivu verjetno enako,« je povedala ena od vodij študije Katie Doores. Strokovnjaki dodajajo, da bi lahko ugotovitve te študije vplivale na priprave vlad na naslednjo fazo pandemije, med drugim na financiranje in organizacijo razvoja cepiv.

Football news:

Call me Neptune. Ronaldo dived to a depth of 14 meters
Abidal may be dismissed from Barca after Setien. He supports the coach even after 2:8 from Bayern
The city has finally raised a star of its own. Pep calls foden the main talent of his life and is looking for an optimal position for Him
Emre belezoglu finished his career at the age of 39
Barcelona has spent almost a billion euros on transfers over 5 years. That's who the money went to
Andreas Pereira is ready to leave Manchester United. The midfielder is Interested in Benfica, Spanish and Italian clubs
Barca presidential candidate Font about 2:8 from Bavaria: Humiliation. No need to prolong the agony, Bartomeu-resign