Moldova

Dodon toarnă gaz pe foc în scandalul diplomatic dintre R. Moldova și România: „Unii europarlamentari par a fi mai degrabă membri ai unor partide de opoziție din R. Moldova”

Deși recunoaște faptul că Republica Moldova beneficiază de un „sprijin generos” din partea partenerilor externi, iar „acest lucru s-a văzut și în timpul crizei pandemice pe care o traversăm, lucru pentru care le suntem deplin recunoscători”, președintele Igor Dodon ține să le arate din deget europarlamentarilor.

Într-o reacție legată de scandalul diplomatic dintre R. Moldova și România, generată de premierul Ion Chicu, după ce oficialul de la Chișinău a atacat România fiind supărat pe declarațiile europarlamentarului romând Siegfried Mureșan, Igor Dodon susține că în ultimele zile ar fi fost făcute mai multe declarații „care ar putea afecta în mod nejustificat relațiile bune și parteneriatul strategic pe care Republica Moldova îl are cu diferiți parteneri externi și în special cu România și Federatia Rusă”.

„Constat cu îngrijorare modul provocator în care este denigrată Republica Moldova și instituțiile sale de către unii europarlamentari, care pe parcursul ultimilor ani par a fi mai degrabă membrii ai unor partide de opoziție din Republica Moldova și au o abordare partizană în ceea ce privește interesul cetățenilor noștri, una care creează adesea tensiuni și distorsionează realitățile din țara noastră. Cu regret, în ultima perioadă asistăm tot mai des la folosirea în scop politicianist și populist a relațiilor noastre cu unii dintre partenerii externi și consider că aceste abordări trebuie să înceteze. Colaborarea noastră trebuie să fie una orientată strict spre interesele cetățenilor și să nu fie afectată de diferite declarații indiferent de care parte sunt făcute”, spune Dodon, amintind de „politica externă echilibrată” pe care o promovează.

CITIȚI și Primarul de Iaşi, mesaj pentru Chicu: "Ați vorbit urât în limba română despre țara care a întins o mână de ajutor. Din puținul nostru am dăruit celor care au același sânge ca noi"

Menționăm că după ce europarlamentarul Siegfried Mureșan a declarat că Guvernul Chicu nu poate gestiona pandemia de COVID-19 pentru că nu a implementat reformele necesare, premerul Ion Chicu l-a numit „ratat” și a declarat că România ar fi „cea mai coruptă țară” din Europa.

În replică, Ministerul de Externe de la București a catalogat drept „complet inacceptabile și inadecvate” declarațiile lui Ion Chicu, mai ales că, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanțial R. Moldova, demonstrând solidaritate și fiind astfel alături, în mod concret, de cetățenii R. Moldova într-un moment foarte dificil.

„MAE apreciază că aceste declarații denotă o profundă lipsă de respect la adresa României și a relației bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a R. Moldova”, precizează MAE de la București.

Football news:

Bale and Mariano Diaz missed real's two-way game as a precaution. The Welshman is overworked
Ex-coach of the Kazanka river Klyuyev can lead Dinamo St. Petersburg
Barca defender Miranda is of Interest to Borussia Gladbach, Juventus, Betis, Porto and PSV
Tataev was our best player in both games. The coach of mladá Boleslav on the own goals of Alexis
Gianni Infantino: I have Heard Interesting proposals about the salary ceiling, limiting the amount of transactions, creating a reserve Fund
Herta Darida's midfielder ran 14.65 km in the game against Borussia Dortmund. This is a Bundesliga record
Neuer on the action black Lives matter: We are tolerant, open to the world and there should be no barriers to this